Συγκεκριμένα, κάτω από το καπό των MINI John Cooper Works Clubman και στο νέο MINI John Cooper Works Countryman  δεσπόζει ο νέος turbo κινητήρας 306 ίππων που  συνδυάζεται με ένα νέο, 8τάχυτο σπορ κιβώτιο Steptronic. Το μηχανολογικό μενού συμπληρώνεται από το  μηχανικό μπλοκέ διαφορικό στον εμπρός άξονα, το σύστημα τετρακίνησης ALL4, την ειδικά διαμορφωμένο πλαίσιο, και πρόσθετες ενισχύσεις στη δομή του αμαξώματος, τις βάσεις του κινητήρα και τις συνδέσεις στο πλαίσιο.

Η μέγιστη ροπή έχει αυξηθεί κατά 100 Nm στα 450 Nm, ενώ ανάλογη είναι και η αύξηση της επιτάχυνσης.  Το νέο MINI John Cooper Works Clubman έχει επιδόσεις ιδιαίτερα ελκυστικές για τους φαν της σπορ οδήγησης: επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε 4,9 δεύτερα, ενώ το νέο MINI John Cooper Works Countryman καλύπτει την ίδια απόσταση σε 5,1 δευτερόλεπτα – 1,4 και 1,5 ταχύτερο σε σχέση με τα αντίστοιχα προηγούμενα μοντέλα.

Eπίσης, ιδιαίτερα σημαντικό για την  βελτιστοποίηση της πρόσφυσης, της ευελιξία και της οδηγική ευστάθεια των οχημάτων παίζει το σύστημα τετρακίνησης ALL4.

Σπορ είναι και η εμφάνιση των δύο μοντέλων, ενώ στο εσωτερικό συνεχίζεται η «αθλητική» αίσθηση με ατού τα σπορ καθίσματα John Cooper Works με ενσωματωμένα προσκέφαλα, το σπορ τιμόνι John Cooper Works με μπουτόν πολλαπλών λειτουργιών κ.α.

Πλούσιος είναι και ο εξοπλισμός των δύο μοντέλων, όπως ότι περιλαμβάνουν  προβολείς LED, σύστημα εισόδου/εκκίνησης χωρίς κλειδί, MINI Driving Modes το Radio MINI Visual Boost που περιλαμβάνει μία οθόνη 6,5 ιντσών με λειτουργία αφής και ανασχεδιασμένη οθόνη γραφικών ενδείξεων.

Το ενσωματωμένο Connected Media έχει πρόσβαση σε πολυάριθμες διαδικτυακές υπηρεσίες MINI Connected. Εναλλακτικά, προσφέρεται προαιρετικός, ειδικός εξοπλισμός, όπως σύστημα Connected Navigation, με εύχρηστη λειτουργία καθοδήγησης διαδρομής και πρόσθετες λειτουργίες infotainment, καθώς και σύστημα Connected Navigation Plus με οθόνη αφής 8,8 ιντσών.