Το τελευταίο αντίο είπαν χθες, Τετάρτη, συγγενείς και φίλοι του εικονολήπτη Κώστα Θεοδωρακάκη, ο οποίος έχασε τη ζωή του από ανεξέλεγκτη σαΐτα στην Καλαμάτα ανήμερα του Πάσχα.

Οι αρχές εξετάζουν τα πρώτα οπτικά υλικά και έχουν καταλήξει στον άνθρωπο που φέρεται να πυροδότησε τη θανατηφόρα σαΐτα.

Λίγα λουλούδια…. Πολύς πόνος και αμέτρητα γιατί για τον 54χρονο εικονολήπτη, πατέρα 2 παιδιών που χάθηκε εν ώρα καθήκοντος. Οι αρχές εξετάζουν καρέ – καρέ τα πρώτα βίντεο που έχουν στα χέρια τους και φαίνεται να έχουν καταλήξει από ποιανού το χέρι έφυγε η ματωμένη σαΐτα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αυτοσχέδιες σαΐτες που είχε σε θήκη ο επικεφαλής του μπουλουκιού, ο λεγόμενος καπετάνιος, πήραν φωτιά.

Σύμφωνα με το πρώτο οπτικό υλικό που εξέτασαν οι αρχές, ο καπετάνιος φαίνεται να βγάζει την θήκη από τον ώμο του, να την πατάει με το δεξί του πόδι στο έδαφος και τότε η σαΐτα εκτοξεύεται και τραυματίζει θανάσιμα τον εικονολήπτη. Τα μέτρα που έλαβε ο δήμος Καλαμάτας ήταν να περιφράξει τον χώρο με πλαστικό υλικό ύψους 80 εκατοστών και σε άλλα τμήματα με μεταλλικά κιγκλιδώματα.

Ο φερόμενος ως δράστης εμφανίζεται συγκλονισμένος μη μπορώντας να πιστέψει την τραγική κατάληξη που είχε ο σαϊτοπόλεμος, μη μπορώντας να πιστέψει ότι από τη δική του σαΐτα σκοτώθηκε άνθρωπος. Μάλιστα, όπως αναφέρει, «επί πενήντα χρόνια παίρνω μέρος στον σαϊτοπόλεμο χωρίς ποτέ να γίνει κάποιο ατύχημα».

«Είμαι 62 χρονών και επί πενήντα χρόνια παίρνω μέρος στον σαϊτοπόλεμο χωρίς ποτέ να γίνει κάποιο ατύχημα, από εμένα. Δυστυχώς κάποια στιγμή, όπως κρατούσα στο χέρι μου αναμμένη μία σαΐτα, πήρε φωτιά μία άλλη σαΐτα που ήταν μέσα στο ταγάρι μου και το τρύπησε. Η σαΐτα αυτή έφυγε από την κάτω πλευρά του ταγαριού και οι υπόλοιπες σαΐτες πήραν και αυτές φωτιά» αναφέρει στην κατάθεσή του ένας εκ των κατηγορουμένων, όπως αποκάλυψε το OPEN.

«Τότε, έβγαλα το ταγάρι και το άφησα στο έδαφος και αμέσως το πάτησα, για να μην φύγουν οι υπόλοιπες σαΐτες και πάνε προς τον κόσμο…Δεν μπορώ να πιστέψω ότι από τη δική μου σαΐτα σκοτώθηκε άνθρωπος» δήλωσε ο άνδρας.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι στην υπόθεση, μέλη των μπουλουκιών που συμμετείχαν στον σαϊτοπόλεμο, δεν μπορούν να πιστέψουν το κακό που συνέβη.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, λίγες μέρες πριν το συμβάν, ο άνδρας αυτός μιλούσε σε τοπικό κανάλι για τις προετοιμασίες του σαϊτοπόλεμου και ευχόταν να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα την ημέρα του εθίμου.

Ερευνα

Σε έρευνα που έγινε στην αποθήκη του καπετάνιου κατασχέθηκαν:  69 αυτοσχέδιες σαΐτες, 760 γραμμάρια μίγμα πυροτεχνικής ύλης, 1030 γραμμάρια μπαρούτι και 5440 μαύρο μπαρούτι.

«Φέτος εγκρίθηκε με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου 12.000 ευρώ και υπάρχουν νόμιμα παραστατικά που δικαιολογούν την προμήθεια αυτών των υλών που χρησιμοποιούνται για τις σαΐτες. Έτσι γίνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια» δήλωσε ο δικηγόρος των πέντε κατηγορουμένων.

Οι κατηγορούμενοι υποστηρίζουν ότι δε φέρουν καμία ευθύνη για τον θάνατο του εικονολήπτη. Οι 6 είναι σαϊτομάχοι και ο 1 δημοτικός σύμβουλος. Είναι ελεύθεροι μέχρι τη δική τους στο αυτόφωρο την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι κόντρες για τον σαϊτοπόλεμο, με τις δηλώσεις του δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ότι το έθιμο δεν μπορεί να καταργηθεί αφού «είναι στο DNA των κατοίκων» και τον ίδιο να ανακατασκευάζει, δηλώνοντας πως «ληφθεί μέτρα καλύτερα από κάθε άλλη φορά» και ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι το έθιμο δεν μπορεί να συνεχιστεί υπό το τρέχον θεσμικό πλαίσιο. O δήμαρχος και σύσσωμο το δημοτικό συμβούλιο πήγαν χθες στην κηδεία και δήλωσαν συγκλονισμένοι από το τραγικό γεγονός.