Έσπασε τη σιωπή του ο πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ, Τζον Σίπτον και κατήγγειλε τους λόγους σύλληψης του γιου του στις 11 Απριλίου, στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Ο πατέρας του Ασάνζ, μιλώντας στο Channel 9, υποστήριξε ότι ο Ισημερινός έδωσε τον γιο του ως αντάλλαγμα, προκειμένου η Ουάσινγκτον να εγκρίνει τη χορήγηση δανείου από το ΔΝΤ προς της χώρα της Λατινικής Αμερικής.

«Το Εκουαδόρ δεν έχει δικό του νόμισμα, χρησιμοποιεί το δολάριο των ΗΠΑ… Δεν μπορείς να λάβεις δάνειο από το ΔΝΤ, αν δεν το εγκρίνουν οι ΗΠΑ».

Ο Τζον Σίπτον απέρριψε τις αιτιάσεις ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη γιατί είχε άσχημη συμπεριφορά μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο επί επτά χρόνια.

Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία ότι εάν ο γιος του εκδοθεί στις ΗΠΑ θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα της φυλακής.

«Είμαι 74 και μοιάζει σαν να έχουμε την ίδια ηλικία. Είναι 47. Τρομερό» δήλωσε ο πατέρας του Τζούλιαν Ασάνζ.

«Τα μάτια του δείχνουν καλά και σταθερά. Ναι, είναι καλά. Υπάρχει ακόμη το πνεύμα του πολεμιστή εκεί. Όλα δείχνουν εντάξει» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks συνελήφθη στις 11 Απριλίου από τη βρετανική αστυνομία, αφού ήρθη το πολιτικό άσυλο που του είχε χορηγηθεί από τον Ισημερινό. Πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται ότι βοήθησε την Τσέλσι Μάνινγκ να αποσπάσει διαβαθμισμένα αρχεία από κυβερνητικό υπολογιστή των ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος του Τζούλιαν Ασάνζ, Γκρεγκ Μπαρνς, χαρακτηρίζει την σύλληψη πράξη εκδίκησης των ΗΠΑ για τη δράση του ιδρυτή των WikiLeaks.

Οι ΗΠΑ θα πρέπει μέχρι τις 12 Ιουνίου να έχουν καταθέσει το αίτημα έκδοσης.