Το άσπρο – μαύρο κάνει ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς η πίεση της επερχόμενης εκλογικής ήττας και των σκανδάλων χτυπά το Μαξίμου σαν τσουνάμι. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «δεν υπάρχει σκάνδαλο Πετσίτη» ή πάντως ο ίδιος δεν μπορεί να το αντιληφθεί, καθώς και ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αυτή που συνέβαλε να διαμορφωθεί η νέα προοδευτική παράταξη, κόντρα στην ακροδεξιά ρητορική και τη συλλογική ψευδαίσθηση μέσα στην οποία ζούσε ο ελληνικός λαός. Την ίδια ώρα, διαβεβαιώνει ότι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο και πως ο στόχος στις ευρωεκλογές είναι η νίκη και όχι η περιορισμένη ήττα…

Σκάνδαλα και σκανδαλολογία

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχουν σκάνδαλα και σκανδαλολογία: Ενώ η υπόθεση της Novartis είναι πραγματικό σκάνδαλο με βάση τα εκατοντάδες έγγραφα της δικογραφίας, η υπόθεση Πετσίτη είναι απλή σκανδαλολογία, την οποία χρησιμοποιεί η αντιπολίτευση σε κάθε περίπτωση που βρίσκεται σε δύσκολη θέση. «Για κάθε νόσο, υπάρχει ένας Πετσίτης» είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε ότι η υπόθεση Πετσίτη είναι σκάνδαλο, λέγοντας: «Δεν υπάρχει σκάνδαλο. Αλλίως να μου το εξηγήσετε για να καταλάβω κι εγώ». Υποστήριξε, δε, ότι η όλη υπόθεση αφορά μόνο δημοσιεύματα του φιλικού προς τη ΝΔ Τύπου, για να επισημάνει: «Όταν μιλάμε για σκάνδαλα που αφορούν δημόσιο χρήμα πρέπει να μας το αποδείξουν. Δεν μιλάμε για σκάνδαλο όμως, ενώ από την άλλη πλευρά υπάρχουν αληθινά σκάνδαλα».

Ο ίδιος, πάντως, παρατήρησε ότι «είμαστε ανοιχτοί, είμαστε διάτρητοι για κάθε υπόθεση».

Απαντώντας, δε, στα περί σκευωρίας που έστησε η κυβέρνηση για τη Novartis, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση χειρίστηκε τη Novartis εντελώς θεσμικά και πως η δικαιοσύνη θα κρίνει ποιοι και με ποιο τρόπο διέπραξαν αυτά που διέπραξαν. Ειδικότερα για το θέμα του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου τόνισε ότι ο κ. Βενιζέλος είναι αυτός που θα πρέπει να τού ζητήσει συγγνώμη, επειδή έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στις προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης περί προσφυγής στη Δικαιοσύνη, παραλληλίζοντας την υπόθεση με το Ειδικό Δικαστήριο για τον Ανδρέα Παπανδρέου και λέγοντας ότι τότε ο Ανδρέας πήγε στο Ειδικό Δικαστήριο από τον πολιτικό του αντίπαλο όχι με συγκεκριμένα έγγραφα, αλλά με δύο απλές καταθέσεις μαρτύρων περί πάμπερς. «Εμείς δεν στήσαμε Ειδικό Δικαστήριο, ενώ αυτοί μας απειλούν με Ειδικά Δικαστήρια και εσχάτη προδοσία»…

Ο πατριωτισμός των Πρεσπών

Το επόμενο θέμα για το οποίο ερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και εκείνος βάφτισε το «κρέας – ψάρι» ήταν το Μακεδονικό. Την ώρα που όλες οι δημοσκοπήσεις και έρευνες καταγράφουν ότι ρίζα της επερχόμενης εκλογικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι το Μακεδονικό και ο τρόπος που χειρίστηκε η κυβέρνηση αυτό το σοβαρό εθνικό ζήτημα, ο πρωθυπουργός επανέλαβε το γνωστό τσιτάτο ότι εκείνοι που αντιδρούν είναι ακροδεξιοί, ενώ η συμφωνία είναι «πατριωτική» και «άκρως συμφέρουσα για την Ελλάδα».