Αίσθηση, αλλά και προβληματισμό σε αμερικανικούς καθώς και σε ελληνικούς κύκλους, προκάλεσε το άρθρο του διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας».

Ο Αντώνης Διαμανταρίδης, επιτίθεται επί της ουσίας στον αμερικανικό πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ ζητώντας να τον μεταθέσουν, όπως άλλωστε αναφέρεται και στον τίτλο του άρθρου:  «Ωρα για μετάθεση του Αμερικανού Πρέσβη».

Ο λόγος της επίθεσης αυτή που προκάλεσε ποικίλα σχόλια σε διπλωματικούς κύκλους, αλλά και μια εκτενή απάντηση από την αμερικανική πρεσβεία, είναι ότι ο διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» πιστεύει ότι ο κ. Πάιατ στηρίζει υπερβολικά τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση θέτοντας σε κίνδυνο τις μελλοντικές σχέσεις των δύο χωρών.

Χαρακτηρίζει δε τον πρέσβη «χειροκροτητή του Τσίπρα», με αφορμή τα επαινετικά σχόλια που έκανε για το ταξίδι του έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια.

Γράφει συγκεκριμένα: «Ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ένας ευφυής και συμπαθής άνθρωπος κατά τα άλλα, συμπεριφέρεται σαν χειροκροτητής του κ. Τσίπρα, με αποτέλεσμα να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια νέα, δύσκολη μελλοντικά περίοδο, στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, αυτή την φορά από την δεξιά πλευρά του ελληνικού λαού.

Είναι δύσκολο να ερμηνευτεί αυτή η σχεδόν αδιάφορη για τις μελλοντικές συνέπειες συμπεριφορά του πρέσβη, παρά ως η έμπρακτη ανταμοιβή του κ. Τσίπρα για τις υπηρεσίες που προσφέρει.

Και δεν είναι τώρα η πρώτη φορά που ο πρέσβης το κάνει αυτό. Το κάνει σε κάθε δύσκολη περίοδο που αντιμετωπίζει ο κ. Τσίπρας, σε σχέση με την εξωτερική πολιτική και τα εθνικά θέματα.

Επεμβαίνει δηλαδή απροσχημάτιστα στα εσωτερικά πολιτικά της χώρας».

Κριτική από δεξιά

Ετσι, ο κ. Διαμανταρίδης εμφανίζεται να ασκεί κριτική στον αμερικανό πρέσβη για αγαστές σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόβλημα όταν βγει μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.

Ισως να μην είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν το άρθρο δεν προερχόταν από μια εφημερίδα με μεγάλο βάρος και διείσδυση στην ομογενειακή κοινότητα των ΗΠΑ. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που τόνιζαν ότι το άρθρο μπορεί να απηχεί τις απόψεις συγκεκριμένων κύκλων της ομογένειας.

Ωστόσο, ακόμη κι αν υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των ομογενών που διάκεινται εχθρικά στον ΣΥΡΙΖΑ και βλέπουν με κακό μάτι τις υπερβολικές, πολλές φορές, εκδηλώσεις φιλίας του Τζ. Πάιατ απέναντι στον κ. Τσίπρα, υπάρχει και μια άλλη μερίδα που ασκεί κριτική στη Νέα Δημοκρατία.

Λένε, λοιπόν, ότι παρά το γεγονός πως η ΝΔ ήταν παραδοσιακά υπέρ των καλών ελληνοαμερικανικών σχέσεων, δεν έχει κάνει πολλά πράγματα τον τελευταίο καιρό για να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις. Ενώ οι ομογενείς έχουν γενικότερα παράπονα από την οδό Πειραιώς ότι άφησε ένα προνομιακό γι’ αυτήν πεδίο να το εκμεταλλευτεί ένα αριστερό κόμμα.

Επί της ουσίας τονίζουν ότι με κάποιες επισκέψεις στελεχών της ΝΔ στις ΗΠΑ (π.χ. ο Γ. Κουμουτσάκος) δεν καλύπτεται το έλλειμμα που προέκυψε στις σχέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόσο με την αμερικανική διπλωματία όσο και με την ομογενειακή κοινότητα. Η οποία ως γνωστόν έχει πολλά ερείσματα και στον Λευκό Οίκο και γενικότερα στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Λένε δηλαδή ότι τα προηγούμενα χρόνια, επί κυβερνήσεων ΝΔ, η σχέση των δύο χωρών δεν ήταν καλύτερη απ’ ότι σήμερα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ηρθε και η απάντηση

Σε κάθε περίπτωση, η πρεσβεία των ΗΠΑ δεν άφησε αναπάντητη την… πρόκληση του «Εθνικού Κήρυκα». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας υπήρξε εκνευρισμός αλλά και απορία για τη σκοπιμότητα ενός άρθρου το οποίο χτυπούσε κατευθείαν στον πρέσβη ζητώντας την απομάκρυνσή του.

Στην απάντησή της η πρεσβεία αναφέρει ότι: «Είναι παράλογο να εμφανίζει ο Εθνικός Κήρυκας, έστω και σε άρθρο γνώμης, τη στήριξη στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να λύσει αυτή τη διαφορά (σ.σ. εννοεί το Μακεδονικό) ως θέμα προσωπικότητας. Δεν είναι τέτοιο. Είναι θέμα πολιτικής της Αμερικανικής Κυβέρνησης.

Το άρθρο σας περιέχει επίσης πολύ σοβαρούς και αβάσιμους υπαινιγμούς σχετικά με τα κίνητρα ενός αμερικανού κυβερνητικού αξιωματούχου που επαινεί ξένο ηγέτη. Στην καλύτερη περίπτωση αυτό είναι ανεύθυνο, και αποτελεί ξεκάθαρα κακή χρήση της ισχυρής πλατφόρμας που σας προσφέρει η εφημερίδα σας».

Και συνεχίζει: «Με δεδομένο το σημαντικό ρόλο των μέσων ενημέρωσης σε κάθε δημοκρατία, και τις παραδόσεις μας στους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας, θέλαμε να επισημάνουμε τα γεγονότα και να ξεκαθαρίσουμε ότι οι υπαινιγμοί στο άρθρο σας, ακόμη και αν χρησιμοποιούνται να στηρίξουν μια γνώμη, είναι ξεκάθαρα λανθασμένοι και κινδυνεύουν να προκαλέσουν πιθανή ζημία, αντί να στηρίξουν τις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας».