Η ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξη της τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Αλέξη Τσίπρα, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, στον οποίο ο πρωθυπουργός έθεσε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και το ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες η συζήτηση κατά τη διάρκεια της  συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του χωρίστηκε σε δύο τομείς:

-Την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για την έναρξή της.

-Και τη διμερή συνεργασία Αθήνας – Τιράνων κυρίως στον οικονομικό τομέα.

Ο Α. Τσίπρας επεσήμανε ότι κεντρικό κριτήριο για την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Στο ίδιο πλαίσιο συζήτησαν τις σαφείς θέσεις που έχει αναδείξει και η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχέση με τα περιουσιακά δικαιώματα και τον εφαρμοστικό νόμο για τον αυτοπροσδιορισμό.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές συζητήθηκαν και τα επόμενα βήματα σε σχέση με την άρση αλυτρωτικών αναφορών στα σχολικά εγχειρίδια και για τα κοιμητήρια.

Τέλος στο δεύτερο σκέλος της συζήτησης έθεσαν επί τάπητος την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδας και Αλβανίας με έμφαση στις υποδομές.