Η δυστοκία της πρωθυπουργικού επιτελείου να συνθέσει ένα ισχυρό ευρωψηφοδέλτιο αλλά και να προσελκύσει εμβληματικές προσωπικότητες από το χώρο της Αριστεράς ή όμορα πολιτικά κόμματα  έχει πέσει μέχρι στιγμής στο κενό φέρνοντας στο προσκήνιο την ένδεια στελεχών εντός του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Αλέξης Τσίπρας με τις τελευταίες του κινήσεις δείχνει ότι είναι σε απόγνωση. Ο πρωθυπουργός όλο το προηγούμενο διάστημα – μαζί με πρωτοκλασάτους υπουργούς – έταξε χιλιάδες προσλήψεις, έφερε στη Βουλή φιλολαϊκά μέτρα και άφησε να αιωρούνται υποσχέσεις προς διάφορες κοινωνικές ομάδες. Βλέποντας ότι όλες αυτές οι εξαγγελίες δεν έχουν αντίκρισμα στα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, έφτασε στο σημείο να ανοίξει τις «πόρτες» του ΣΥΡΙΖΑ και να υποδεχθεί πολιτικά στελέχη τα οποία παλαιότερα «πυροβολούσαν» τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό για το παρελθόν πολιτικών στελεχών από άλλα κόμματα, για τη σκληρή κριτική που είχαν ασκήσει εναντίον του,  ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να ανοίξει την «πολιτική αγκαλιά» του και να δεχθεί μετανοημένους υβριστές του κυβερνώντος κόμματος.

Πώς να εκλάβει άλλωστε την απόφασή του να καλωσορίσει με δόξες και τιμές στο κλειστό γήπεδο του Γαλατσίου στελέχη όπως ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Στέφανος Τζουμάκας, ο Νίκος Μπίστης, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πολλούς άλλους. Πώς να δικαιολογήσει ο σκληρός πυρήνας των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ότι στις τάξεις του κυβερνώντος κόμματος βρίσκονται στελέχη προερχόμενα από τους ΑΝΕΛ –  που κάποτε χαρακτήριζαν ακροδεξιούς – και τα οποία  επιβραβεύονται από τον πρωθυπουργό για τη στάση τους στη Συμφωνία των Πρεσπών με μία θέση στο ευρωψηφοδέλτιο.

Η σύνθεση της κυβερνητικής βαβέλ και της Προοδευτικής Συμμαχίας ενόψει ευρωεκλογών το μόνο που αποδεικνύει είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας με το επιτελείο του έχουν αρχίσει να πείθονται ότι πρώτος στόχος δεν είναι η ανατροπή του… παιχνιδιού αλλά μια διαχειρίσιμη ήττα.

Οι υβριστές που έγιναν υμνητές του Τσίπρα

Πρώην στελέχη από το χώρο της Κεντροαριστεράς που είχαν μείνει χωρίς πολιτική στεγή, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης,  αλλά και βουλευτές από άλλα κόμματα, όπως η Έλενα Κουντουρά,  ο Τέρενς Κουίκ, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πέρασαν με χαρακτηριστική ευκολία από τη μία όχθη στην άλλη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αδυνατώντας να συγκινήσει τους ψηφοφόρους στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ αποφάσισε να συστρατευθεί με τον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο – όχι στο πολύ μακρινό παρελθόν – έλεγε ότι εξαγόρασε στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Οι σειρήνες της εξουσίας όμως φαίνεται πως ήχησαν στα αυτιά του κ. Ραγκούση. Εν μία νυχτί ξέχασε τι έλεγε για τον νυν πρωθυπουργό που εσχάτως αποθεώνει.  «Αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ασκήσει την άθλια ανεύθυνη αντιπολίτευση δεν θα είχε κολλήσει η χώρα στα μνημόνια . Ξεσήκωσαν τον κόσμο, γέμισαν τον κόσμο ψέμματα και αυταπάτες μόνο και μόνο για να πάρουν την εξουσία. Την πήραν και την διαχειρίστηκαν με απαράδεκτο τρόπο. Τύφλα να έχει η διαπλοκή της Μεταπολίτευσης» τόνιζε ο κ. Ραγκούσης για τον κ. Τσίπρα.

Είχε προβλέψει μάλιστα σε ένα κρεσέντο κατά του πρωθυπουργού, ότι η πολιτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει  κακό τέλος, «όπως αξίζει να έχει κάθε πολιτική ομάδα που έχτισε πάνω στο δράμα μιας πτωχευμένης πατρίδας». Ανάμεσα στις βαρύτατες καταγγελίες που έκανε κατά του νυν πρωθυπουργού της χώρας είχε να κάνει και με την… υφαρπαγή στελεχών από το ΠΑΣΟΚ.

«Πως είναι δυνατόν η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να εξαγόρασε με 7.000 ευρώ ευτελισμένους πολιτικούς που μετακινήθηκαν από το ένα κόμμα στο άλλο για να κρατήσουν τη βουλευτική έδρα.  Γιατί ο κ. Τσίπρας αντί να πάρει αυτούς που πήρε από εμάς, που ουσιαστικά τους εξαγόρασε, δε τους πήρε, να μην έφερνε παιδιά προερχόμενα από την Αριστερά και την Οικολογία;».

Η εκπρόσωπος του Καραμανλισμού στην κυβέρνηση

Η Κατερίνα Παπακώστα, υπήρξε για χρόνια στέλεχος και βουλευτής της ΝΔ, ίδρυσε τον δικό της πολιτικό φορέα, τη Νέα Ελληνική Ορμή, ωστόσο τίποτε από αυτά δεν την εμπόδισε να γίνει μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι η ίδια μιλούσε με τα χειρότερα λόγια για το κυβερνών κόμμα και τον πρωθυπουργό, είναι από τις… λεπτομέρειες που περνάνε στα «ψιλά».

«Ένας Πρωθυπουργός που ακροβατεί στο κομματικό του σχοινί δεν μπορεί να μεταρρυθμίσει τίποτα» έλεγε η κ. Παπακώστα τον Ιούλιο του 2016 ενώ ένα μήνα νωρίτερα έλεγε προς τον κ. Τσίπρα. «Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός είναι η λύση στην Ε.Ε. Εσείς, είστε εφαρμοστής του νέο φιλελευθερισμού!». 

Στο πλαίσιο της σκληρής αντιπολίτευσης που ασκούσε, η κ. Παπακώστα ανέφερε για τον σημερινό πρωθυπουργό.  «Είναι προφανές ότι, ο Τσίπρας από  «ευρωφοβικός» μεταλλάχθηκε σε παθιάρη «ευρωλάγνο». 

Ο… ταξιδιάρης υπουργός που υπόσχεται αιώνια πίστη στον Τσίπρα

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από τον πρώην «Μακεδονομάχο» πολιτικό Τέρενς Κουίκ ο οποίος προειδοποιούσε ότι θα αλλάξει Ήπειρο από ντροπή εάν συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

«Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ μετεβλήθη μετά τις εκλογές.  Ο ένας μας λέει ότι είμαστε κολλητική νόσος, ο άλλος αναφέρεται στα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία. Αυτό είναι κίνδυνος θάνατος» έλεγε ο Τέρενς Κουίκ ενώ κάποια άλλα στιγμή σε ένα… πατριωτικό  ξέσπασμα αναρωτήθηκε. «Μπορώ να εκχωρήσω εγώ τη Θράκη, μπορώ να εκχωρήσω το όνομα Μακεδονία»;

Στις δηλώσεις του πριν την υπουργοποίησή του, ο κ. Κουίκ έλεγε. «Με προσβάλλουν όταν μου λένε ότι μπορεί να συνεργαστώ με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το έχουμε ξεκαθαρίσει 45 φορές ότι δεν θα γίνουμε ουρά κανενός» έλεγε ο κ. Κουίκ. 

Ο Θεοχαρόπουλος και ο αμοραλιστής Τσίπρας

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος βρίσκεται πλέον και τυπικά στο πλευρό του Αλέξη Τσίπρα, μία προδιαγεγραμμένη κίνηση από τότε που διαφοροποιήθηκε ο ίδιος με την γραμμή του ΚΙΝΑΛ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο κ. Θεοχαρόπουλος ορκιζόταν πριν λίγο καιρό ότι δεν συνεργάζεται με τον Τσίπρα. Λογικό ακούγεται αν θυμηθούμε πρόσφατες δηλώσεις του στις οποίες έλεγε για τον κ. Τσίπρα ότι «η πολιτική σας είναι ταξική, διότι βρίσκεται απέναντι από τους εργαζόμενους. Το κυριότερο πρόβλημα όλων είναι ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική με τακτικισμούς σε κρίσιμα ζητήματα, με μια προεκλογική στόχευση».

Τον Αύγουστο του 2018, ο κ. Θεοχαρόπουλος χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα πολιτικό αμοραλιστή. Ο κ. Τσίπρας «είπε ότι με τον κύκλο των μνημονίων έχει κλείσει ο κύκλος της επιτροπείας και της δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ έχει δεσμεύσει τη χώρα με την υπογραφή του σε σκληρή επιτροπεία και δυσβάσταχτα μέτρα για τα επόμενα χρόνια. Τα είδε όλα καλώς καμωμένα στην αγορά εργασίας, ενώ επικρατεί καθεστώς απόλυτης εργασιακής ανασφάλειας. Μίλησε για την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους, την ώρα που η κυβέρνησή του αφήνει 35.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών».