Σε… μαύρη τρύπα πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων έχει πέσει η κυβέρνηση η οποία αδυνατεί να βγει από αυτήν όσες προσπάθειες και να κάνει.

Το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους δεν αλλάζει σε καμιά περίπτωση την πραγματική κατάσταση που βιώνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Και που δεν είναι άλλη από την αγωνιώδη προσπάθεια που κάνει να διαχειριστεί τους τελευταίους της μήνες στην εξουσία.

Οι «αποκαλύψεις» που όλοι περίμεναν από τη δικαστική έρευνα αποδεικνύονται μέχρι στιγμής φούσκα καθώς πρόκειται για ανάσυρση των παλιών καταθέσεων των κουκουλοφόρων μαρτύρων με την προσθήκη μιας άλλη κατάθεσης, αμφιβόλου αξίας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, σε μια προσπάθεια να «στήσουν» νέα «αποκαλυπτικά» στοιχεία, με τη βοήθεια κάποιων… πρόθυμων εκδοτών, «ανασταίνουν» και μάρτυρες οι οποίοι σε προηγούμενο χρόνο είχαν κριθεί ανυπόληπτοι. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί κι εκδοτικοί κύκλοι περιφέρουν απολυμένη υπάλληλο από την εταιρεία της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνας Νικολοπούλου, με σκοπό να δώσει συνέντευξη και να ψευδομαρτυρήσει εναντίον του διοικητή της ΤτΕ.

Μη μπορώντας να «δέσουν» καμιά κατηγορία για κανέναν και χωρίς να έχει βρεθεί κανένα στοιχείο για δωροδοκίες, εμπλοκές, λογαριασμούς, προσπαθούν να διατηρήσουν στην επικαιρότητα ένα «πεθαμένο» θέμα που ήδη έχει χάσει την αξία του. Σε μια πρώτη προσπάθεια να δώσει η εν λόγω απολυμένη υπάλληλος συνέντευξη προσέκρουσε στην αντίδραση της διεύθυνσης εφημερίδας, παρ’ ότι φιλοκυβερνητική. Ο λόγος; Κρίθηκε αμέσως αναξιόπιστη.

Περιφερόμενη… μάρτυρας

Όμως, κάποιοι συνεχίζουν την προσπάθεια να την αναγκάσουν να μιλήσει σε άλλη «πρόθυμη» εφημερίδα ώστε να παραμείνει η υπόθεση Novartis στο προσκήνιο και αυτό το Σαββατοκύριακο. Η ίδια εφημερίδα μάλιστα στοχοποιεί κι άλλα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση, παρά το γεγονός ότι τελικώς δεν έχουν καμιά σχέση μ’ αυτήν αλλά με ύπουλο τρόπο διατηρούν το όνομά τους στην επικαιρότητα προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροκομματικούς σκοπούς.

Μάλλον πέφτει η προσπάθειά τους στη «μαύρη τρύπα» που βρέθηκε τελευταία στο διάστημα.

Στη λογική «είδα, άκουσα, διαπίστωσα ότι διακινούταν χρήματα» στήθηκε μια δικογραφία η οποία θα πάει στη Βουλή αλλά επί της ουσίας είναι ίδια με αυτήν που είχε φύγει από τα χέρια των βουλευτών κι επέστρεψε στους δικαστές. Κι αυτό σε ό,τι αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο ή το πολύ κι έναν ακόμη υπουργό, συγκεκριμένα δικαστικές και κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα ζητηθεί άρση ασυλίας και για τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Για τους υπόλοιπους το μεγαλύτερο σκάνδαλο μάλλον πάει στο αρχείο και μένει να δούμε αν ο Αλέξης Τσίπρας και η κυβερνητική πλειοψηφία θα τους ζητήσουν δημόσια συγγνώμη για τη διαπόμπευσή τους. Τότε που είχαν στήσει τις 10 κάλπες στη Βουλή, τότε που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τους κατηγορούσε, τότε που ο Πολάκης κάγχαζε από τη θέση του όταν ο Πικραμμένος με δάκρυα αναρωτιόταν γιατί ο ίδιος ενεπλάκη ή όταν ο Στουρνάρας ζητούσε συγγνώμη από τη γυναίκα του.

Βεβαίως, το «συγγνώμη λάθος» δεν θα ακουστεί ποτέ, ούτε από κανένα κυβερνητικό στέλεχος, ούτε από συγκεκριμένους κύκλους που παρεμβαίνουν και κατευθύνουν τις δικαστικές έρευνες.

Όμως, είναι πιο φανερό από ποτέ ότι η υπόθεση της Novartis ανασύρθηκε καθαρά για επικοινωνιακούς σκοπούς. Αφενός για να δημιουργηθεί η τοξικότητα με την οποία η κυβέρνηση θέλει να πάει στις εκλογές κι αφετέρου για να καλυφθεί η υπόθεση Πετσίτη – Αρτεμίου.

Και θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου η Novartis να παραμείνει στο προσκήνιο με πολυσέλιδα αφιερώματα, με τις ίδιες καταθέσεις των κουκουλοφόρων μαρτύρων που έχουν κριθεί παντελώς αναξιόπιστοι και με την ανάσυρση στοιχείων που έχουν κριθεί αδιάφορα και από τους δικαστές και από τη Βουλή. Όμως, στην γκεμπελική λογική «ρίξε λάσπη, κάτι θα μείνει» ή στη λογική του «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης «διώξε τους εσύ και ας τρέχουν αυτοί να αθωωθούν μετά από χρόνια», ρίχνουν τα πάντα στην αρένα. Ακόμη και ψευδομάρτυρες.

Που είναι ο Φρουζής;

Χαρακτηριστικό της σαθρότητας της υπόθεσης είναι ότι εδώ και 14 μήνες δεν έχει κληθεί να δώσει νέα στοιχεία ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο Κωνσταντίνος Φρουζής.

Νομικοί κύκλοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να μην έχει καταθέσει ο Φρουζής που υποτίθεται ότι μεσολαβούσε για να διακινείται μαύρο πολιτικό χρήμα και να ανασύρονται ανυπόληπτοι μάρτυρες και καταθέσεις που στερούνται σοβαρότητας.

Κ. Φρουζής

Οι επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα κυλήσουν σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο πολιτικό κλίμα. Από τη μια η κυβέρνηση θα «αιματοδοτεί» την υπόθεση Novartis προκειμένου να διατηρείται στο προσκήνιο και να κάνει κακό στην αντιπολίτευση και τους πολιτικούς αντιπάλους.

Κι από την άλλη η αντιπολίτευση θα αναδεικνύει το ατελέσφορο των ερευνών και την πολιτική σκευωρία που στήθηκε την τελευταία διετία προκειμένου να βρίσκονται σε ομηρεία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με σκοπό να εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο «εξυγιαντής» και ο «εκτελεστής» του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Ωστόσο, είναι προφανές ότι η συνέχιση ενός «στησίματος», με ανυπόληπτους, κουκουλοφόρους μάρτυρες ή με «νέους» μάρτυρες που ξαφνικά θυμήθηκαν να καταθέσουν την προσωπική τους μαρτυρία αλλά χωρίς αποδείξεις, πλήττει καίρια και τη Βουλή και τη Δικαιοσύνη. Διότι είναι άλλο να αποκαλύπτονται χρηματισμοί με αποδείξεις και ονόματα κι άλλο να στήνονται υποθέσεις που δεν στέκουν πουθενά και που έχουν διαψευστεί εδώ και πολύ καιρό, μόνο και μόνο για να κάνουν πρωτοσέλιδα κάποιες φιλοκυβερνητικές εφημερίδες.