Πακέτο ανεξόφλητων λογαριασμών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές ετοιμάζεται να «πουλήσει» αντί ομολόγου σύντομα η ΔΕΗ προκειμένου να δανειστεί πολύτιμα κεφάλαια για τη ρευστότητά της.

Πρόκειται για έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο εξόδου επιχείρησης στις αγορές και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», με την τιτλοποίηση και διάθεση μέρους των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων η δημόσια εταιρεία αποσκοπεί στην άντληση εσόδων περίπου 200 με 300 εκατ. ευρώ. Πηγές αναφέρουν ότι τη διαδικασία αυτής της μορφής δανεισμού διοργανώνουν οι Deutsche Bank και Finacity, ενώ πληροφορίες θέλουν να υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από επενδυτές.

Το πακέτο των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρέχεται ως εγγύηση, με τα funds που θα το αποκτήσουν ουσιαστικά να δανείζουν στη ΔΕΗ και να κερδίζουν από το επιτόκιο. Αυτή η μορφή του δανεισμού, σύμφωνα με εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς, είναι πρωτότυπη καθώς δίνονται ως εγγυήσεις ληξιπρόθεσμες και όχι τρέχουσες απαιτήσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι η διάθεση των ανεξόφλητων οφειλών δεν επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που χρωστούν τα συγκεκριμένα ποσά. Δηλαδή η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού θα είναι εκείνη στην οποία οι οφειλέτες θα συνεχίζουν να χρωστούν. Και η επιχείρηση συνεχίζει να είναι αυτή που θα διεκδικεί τα χρήματα από τους συγκεκριμένους πελάτες.

-Πώς έγινε η επιλογή των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων;

-Πώς έπεισαν τους επενδυτές να προσέλθουν στη διαδικασία της τιτλοποίησης.

-Σε τι ποσό ανέρχεται το ομόλογο που πρέπει να πληρώσει η δημόσια εταιρεία;

Διαβάστε όλο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ της Πέμπτης

Σε ξένους επενδυτές οι απλήρωτοι λογαριασμοί