Έντυπη Έκδοση
Το παρόν άρθρο, όπως κι ένα μέρος του περιεχομένου του tanea.gr, είναι διαθέσιμο μόνο σε συνδρομητές.
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ:
Αν θέλετε να γίνετε συνδρομητής μπορείτε να αποκτήσετε τη συνδρομή σας εδώ:
Εγγραφή μέλους
Πακέτο ανεξόφλητων λογαριασμών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές ετοιμάζεται να «πουλήσει» αντί ομολόγου σύντομα η ΔΕΗ προκειμένου να δανειστεί πολύτιμα κεφάλαια για τη ρευστότητά της.
Πρόκειται για έναν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο εξόδου επιχείρησης στις αγορές και σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», με την τιτλοποίηση και διάθεση μέρους των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων η δημόσια εταιρεία αποσκοπεί στην άντληση εσόδων περίπου 200 με 300 εκατ. ευρώ. Πηγές αναφέρουν ότι τη διαδικασία αυτής της μορφής δανεισμού διοργανώνουν οι Deutsche Bank και Finacity, ενώ πληροφορίες θέλουν να υπάρχει εκδηλωμένο ενδιαφέρον από επενδυτές.
Το πακέτο των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρέχεται ως εγγύηση, με τα funds που θα το αποκτήσουν ουσιαστικά να δανείζουν στη ΔΕΗ και να κερδίζουν από το επιτόκιο. Αυτή η μορφή του δανεισμού, σύμφωνα με εξειδικευμένα στελέχη της αγοράς, είναι πρωτότυπη καθώς δίνονται ως εγγυήσεις ληξιπρόθεσμες και όχι τρέχουσες απαιτήσεις. Πρέπει να τονιστεί ότι η διάθεση των ανεξόφλητων οφειλών δεν επηρεάζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που χρωστούν τα συγκεκριμένα ποσά. Δηλαδή η δημόσια εταιρεία ηλεκτρισμού θα είναι εκείνη στην οποία οι οφειλέτες θα συνεχίζουν να χρωστούν. Και η επιχείρηση συνεχίζει να είναι αυτή που θα διεκδικεί τα χρήματα από τους συγκεκριμένους πελάτες.
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η επιλογή των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων έγινε από εκείνες της χαμηλής τάσης ηλεκτροδότησης. Δηλαδή νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ως κριτήριο ήταν οφειλές με καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, ενώ οι μισές από το πακέτο που θα διατεθεί στην αγορά αφορούν πελάτες που έχουν αφήσει φέσι στην εταιρεία κι έχουν εξαφανιστεί. Είτε αλλάζοντας πάροχο με διαφορετικό ΑΦΜ ή με άλλο κόλπο. Πρόκειται για στρατηγικούς κακοπληρωτές.
ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΙΛΕΙ. Η διοίκηση της ΔΕΗ είχε προαναγγείλει εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων, με τον πρόεδρό της Μανόλη Παναγιωτάκη να κάνει σχετικές δηλώσεις στη Βουλή. Η προεργασία ξεκίνησε μετά την ανάθεση του έργου της διαχείρισης απλήρωτων λογαριασμών ύψους 1 δισ. ευρώ και είσπραξης μέρους τους στην κοινοπραξία εταιρειών με επικεφαλής την Qualco έπειτα απο διεθνή διαγωνισμό.
Για να προσέλθουν επενδυτές σε αυτή τη διαδικασία της τιτλοποίησης και διάθεσης πακέτου ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων έπρεπε πρώτα να εξετάσουν και να βεβαιώσουν τις προσπάθειες της ΔΕΗ στην είσπραξή τους. Για την εισπραξιμότητα έγινε, με τη χρήση της τεχνολογίας και χωρίς πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα, η κατηγοριοποίηση οφειλετών και η επεξεργασία της καταναλωτικής τους συμπεριφοράς έναντι της δημόσιας εταιρείας. Διαχειρίστηκαν απλήρωτους λογαριασμούς 1 δισ. ευρώ. Από το σύνολο αυτών των χρεών, αν και η σύμβαση της κοινοπραξίας με τη ΔΕΗ προέβλεπε την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών της τάξης των 240 εκατ. ευρώ σε 24 μήνες, εντούτοις, όπως αναφέρουν πηγές των «ΝΕΩΝ», σε διάστημα 12 μηνών μπήκαν στα ταμεία περί τα 330 εκατ. ευρώ μετρητά και επιπλέον οφειλές ύψους 55 εκατ. ευρώ υπάχθηκαν σε διακανονισμό.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν για την είσπραξη αυτού του ποσού να προηγήθηκε η κατανομή των οφειλετών σε 100 κατηγορίες. Η καθεμία από αυτές ήταν κι ένας διαφορετικός τρόπος εξόφλησης προσαρμοσμένος στην ομάδα των πελατών. Ανατέθηκε σε εταιρείες είσπραξης απαιτήσεων η προσέγγιση των οφειλετών της ΔΕΗ, με βάση όρους που είχε θέσει η δημόσια εταιρεία. Πηγές αναφέρουν στα «ΝΕΑ» ότι έγιναν περίπου 900.000 τηλεφωνήματα σε περίπου 750.000 πελάτες με ανεξόφλητους λογαριασμούς. Οι εταιρείες παρακολουθούσαν τη συμπεριφορά των οφειλετών κι επανέρχονταν με νέες προτάσεις αποπληρωμής στις περιπτώσεις που πελάτες της ΔΕΗ έχαναν διακανονισμούς ή αδυνατούσαν να είναι συνεπείς σε ημερομηνίες που συμφωνούνταν για την καταβολή ποσών.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν από τα περίπου 900.000 τηλεφωνήματα να καταγράφηκαν μόλις 150 παράπονα.
ΤΟΥΣ ΕΠΕΙΣΑΝ. Το υψηλό ποσοστό εισπραξιμότητας και ιδίως ο χρόνος επίτευξης ήταν εκείνος που σύμφωνα με πληροφορίες έπεισε ξένους επενδυτές για τη συμμετοχή στην προσπάθεια της ΔΕΗ να τιτλοποιήσει και να ζητήσει χρηματοδότηση για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις.
Πάντως, ανεξάρτητα από τις προαναφερόμενες εξελίξεις, η ΔΕΗ αντιμετωπίζει οξυμμένα προβλήματα ρευστότητας. Το ύψος των ανεξόφλητων λογαριασμών αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ (χωρίς να συνυπολογιστούν και τα ποσά υπέρ τρίτων), ενώ και η δημοπράτηση ποσοτήτων λιγνιτικής ισχύος που υποχρεώθηκε για το άνοιγμα της αγοράς μετά την ακύρωση από την κυβέρνηση του σχεδίου της «μικρής ΔΕΗ» της έχει προκαλέσει πρόσθετα βάρη της τάξης των 300 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τη στέρηση της δυνατότητας άντλησης εσόδων από αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, μετά το απαγορευτικό της κυβέρνησης φέρνουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας σε δεινή οικονομική θέση.
Για το τέλος του μήνα η δημόσια εταιρεία θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογο ύψους 350 εκατ. ευρώ, με τα 200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα έχει πει ο Παναγιωτάκης, να προέρχονται από τραπεζική γραμμή χρηματοδότησης και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ να αξιοποιούνται από προκαταβολές του Δημοσίου έναντι συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.