Η καθεμιά έχει τους δικούς της λόγους που δημιουργούν ένταση και αυξάνουν την πίεση στην καθημερινότητά της, ωστόσο αν ταυτόχρονα έχεις υιοθετήσει μια ή και περισσότερες από τις παρακάτω συνήθειες φρόντισε να λάβεις τα μέτρα σου και να προβείς σε αλλαγές αποβάλλοντας κακή ενέργεια και οτιδήποτε σε σαμποτάρει στην προσπάθειά σου να ζήσεις όσο πιο καλά γίνεται. Τι εννοούμε; Αναφερόμαστε σε μια σειρά από συνήθειες οι οποίες προσωρινά σου προσφέρουν χαρά, αλλά μεσοπρόθεσμα σε εξαντλούν, απομυζούν την ενέργειά σου κι επηρεάζουν προς το χειρότερο τη διάθεσή σου αλλά και τον τρόπο σκέψης σου, αφού εγκλωβίζεσαι σ’ αυτές και δεν αφήνεσαι να βελτιώσεις την ποιότητα της ζωής σου. Ποιες όμως είναι αυτές;

Από τις πιο κουραστικές για εσένα αλλά και για τον περίγυρό σου είναι η διαρκής γκρίνια. Όλοι έχουμε την ανάγκη να παραπονεθούμε όταν κάτι δεν πάει όπως θα θέλαμε, αλλά το να γκρινιάζεις διαρκώς για τα πάντα και το να αναλώνεσαι στο να εντοπίζεις τα αρνητικά στην καθημερινότητα τη δική σου κι όχι μόνο, σε εγκλωβίζει σ’ αυτή την κατάσταση και επηρεάζει προς το χειρότερο την ψυχολογία σου και σταδιακά σε οδηγεί στην απομόνωση. Μην ξεχνάς ότι η μεμψιμοιρία δεν βοήθησε ποτέ κανέναν.

Ποια δεν θέλει να πηγαίνει για ψώνια στα μαγαζιά, ωστόσο η χαρά του shopping therapy διαρκεί πολύ λίγο, ενώ η απόκτηση μιας εμπειρίας, ακόμη και η θέαση μια καλής παράστασης και η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου θα σου προσφέρουν περισσότερα. Σκέψου λίγο πιο σφαιρικά όλη την κατάσταση.

Το ένα ποτηράκι κρασί συνοδεία φαγητού ή μια παγωμένη μπύρα κ.ο.κ. τώρα που ανοίγει ο καιρός είναι κάτι που σε ξεκουράζει, η καθημερινή όμως κατάχρηση αλκοόλ ρίχνει περισσότερο την ψυχολογία. Η υπερκατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε μια πιο κουραστική επόμενη μέρα κι ενδεχομένως στη λήψη αποφάσεων που ζορίζουν κι άλλο τα πράγματα στην καθημερινότητά σου.

Όσο κι αν στις μέρες μας είναι κατανοητό ότι μπορεί να εργάζεσαι πολλές ώρες, όσο κι αν αγαπάς τη δουλειά σου δεν ανήκει στην κατηγορία χόμπι. Το χόμπι ότι κι αν είναι σε βοηθάει να αποφορτιστείς από το άγχος της δουλειάς, ενώ αφιερώνοντας χρόνο σ’ αυτό επενδύεις στον εαυτό σου, βελτιώνοντας π.χ. με το χορό τη φυσική σου κατάσταση και ευεξία. Αν χορεύεις και πολύ καλά δεν ξέρεις που μπορεί να σου χρειαστεί…

Η κακή διατροφή και η συναισθηματική υπερφαγία δεν μας παχαίνουν μόνο επηρεάζοντας την φυσική μας υγεία, επιδρούν και στην ψυχολογική μας υγεία καθώς η ανακούφιση που λαμβάνουμε για παράδειγμα από ένα γλυκό  κρατάει όσο το καταναλώνουμε, ενώ σταδιακά οδηγεί σε ακόμα χειρότερη εμφάνιση. Αντίθετα η υγιεινή διατροφή αυξάνει την ενέργεια μας, βελτιώνει τη διάθεσή μας και την εικόνα μας.

Μιλάς όλο και συχνότερα άσχημα για τρίτους. Η… κοινωνική κριτική είναι μέσα στο πρόγραμμα, ωστόσο αν με τις φίλες σου αναλώνεστε στο κουτσομπολιό, τότε πιθανότατα κι εκείνες είναι δυστυχισμένες κι εσύ έχεις τα θέματά σου, δεδομένου ότι κάποιος που κρίνει με ευκολία άπαντες συνήθως καμουφλάρει τη δική του ανεπάρκεια. Ο χρόνος σου είναι πολύτιμος και δεν αξίζει να τον επενδύεις σε πρόσωπα και καταστάσεις που σε αφήνουν με ένα κενό στο στομάχι. Ασχολήσου με πράγματα που σε ευχαριστούν πραγματικά και έχουν θετική επίδραση στη διάθεση και την ψυχολογία σου.

Η μοναχικότητα που συνοδεύεται από την έλλειψη της φυσικής παρέας κάποιου, το ατελείωτο σερφάρισμα στα social media και το κλείσιμο στο σπίτι δεν σε βοηθά να αλλάξεις διάθεση. Αν έχεις ξεχάσει να μοιράζεσαι έστω κι ένα καλό φαγητό ή μια συναναστροφή πάρτο το αλλιώς και γρήγορα.

Η απουσία στόχου ακόμη κι αν είναι ασήμαντος σε κάνει να βαλτώνεις, ενώ το μικρό ή μεγαλύτερο όνειρο σου δίνει ώθηση και ενέργεια για να αναπτυχθείς και να προβείς στις βελτιώσεις που θέλεις στη ζωή σου. Δεν χρειάζεται να αρχίσεις τα μεγαλεπήβολα σχέδια. Βάλε γι’ αρχή μικρούς και εύκολα υλοποιήσιμους στόχους. Μέχρι το καλοκαίρι μπορείς να επιτύχεις αρκετά. Σκέψου τι θα σου έδινε χαρά και οργάνωσε ένα ένα τα βήματα για την κατάκτησή του…