Αρκετές εβδομάδες φαίνεται πως κυκλοφορούσε το μήνυμα που καλούσε τους πρόσφυγες να συγκεντρωθούν ώστε να περάσουν τα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία, που υποτίθεται ότι θα άνοιγαν χθες.

Το μήνυμα που τιτλοφορούταν «Καραβάνι της Ελπίδας» έγραφε, σύμφωνα με τον ANT1, πως στις 5 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι η Ελλάδα θα άνοιγε τα σύνορα.

«Δεν θα περιμένουμε κανέναν. Επειδή κάποιοι μπορεί να μην έχετε τα πιστοποιητικά, να γνωρίζετε ότι κάποιοι ίσως προσπαθήσουν να σας εμποδίσουν. Είμαστε σε επικοινωνία με ανθρωπιστικές οργανώσεις, οι οποίες πρότειναν να μαζευτούμε στη Θεσσαλονίκη και οι οποίες θα μας βοηθήσουν. Θα σας ενημερώσουμε για το σημείο συγκέντρωσης 24 ώρες πριν από το ξεκίνημα» έγραφε το μήνυμα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, είχε διαδοθεί ότι η Γερμανία ανακοίνωσε πως θα δεχθεί τους πρόσφυγες, ενώ το ίδιο μήνυμα έχει διαδοθεί και στην Τουρκία με τις αρχές εικάζουν πως πίσω από αυτό πιθανότατα κρύβονται κυκλώματα διακινητών.

Εικόνες νέας «Ειδομένης»

Την ίδια ώρα, αυτοσχέδιο καταυλισμό έχουν στήσει πρόσφυγες μπροστά από τη δομή των Διαβατών, όπου κατά διαστήματα ξεσπούν επεισόδια, καθώς αρκετοί από αυτούς δηλώνουν αποφασισμένοι να μείνουν εκεί μέχρι να μπορέσουν να κινηθούν προς τα σύνορα.

Την κατάσταση στα Διαβατά κατέγραψε drone και τα πλάνα δείχνουν τι συμβαίνει γύρω από τη δομή φιλοξενίας των προσφύγων. Στο βίντεο διακρίνεται και ο καπνός που έβαλαν την Παρασκευή οι πρόσφυγες σε απορρίμματα, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της αστυνομίας.

Οι συγκεντρωθέντες έχουν ήδη στήσει τις σκηνές τους κι άναψαν φωτιές για τη διανυκτέρευσή τους.

Ξεκίνησε η καταγραφή προσφύγων που θέλουν να αποχωρήσουν

Για «έναν πυρήνα που διαδίδει συνεχώς ψευδείς πληροφορίες» μίλησε ο υπεύθυνος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής Νίκος Ράγκος, που βρέθηκε στα Διαβατά, όπως μετέδωσε το ThessNews.

Ο κ. Ράγκος δήλωσε ότι γίνεται συνεχής προσπάθεια να πειστούν οι πρόσφυγες πως τα σύνορα είναι κλειστά.

«Υπάρχει ένας πυρήνας που διαδίδει συνεχώς ψευδείς πληροφορίες ότι θα ανοίξουν τα σύνορα» ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτές οι φήμες είναι που προσπαθεί να αντιμετωπίσει το υπουργείο.

Μάλιστα, όπως είπε κάποιοι έχουν αρχίσει να πείθονται και ήδη 30 — 40 άτομα καταγράφηκαν και αναμένεται να επιστρέψουν.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η διεύθυνση ηλεκτρονικού εγκλήματος θα πρέπει να αναλάβει να εξιχνιάσει απ’ που ξεκίνησαν αυτά τα μηνύματα.