Όσο πλησιάζουν οι απολογίες για τους κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, φαίνεται πως κάποιοι μέσα στο ναζιστικό μόρφωμα  αρχίζουν να παθαίνουν… αμνησία σε σχέση με όσα έλεγαν πριν από μερικά χρόνια, λόγια με τα οποία αποδείκνυαν – πέρα από την εγκληματική τους δράση που δε χρειάζεται αποδείξεις – τις ναζιστικές τους καταβολές.

Μεταξύ αυτών, ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ο οποίος με πρόσφατη συνέντευξή του θέλησε να «κόψει και να ράψει στα μέτρα του» μία παλιά δήλωσή του στην οποία έλεγε με καμάρι απευθυνόμενος σε ομοϊδεάτες του, ότι «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945. Αυτοί είμαστε. Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες».

Ο «Φίρερ» της νεοναζιστικής οργάνωσης θέλοντας προφανώς να «ξεπλύνει τις αμαρτίες του παρελθόντος» και προκειμένου να πέσει στα… μαλακά στη δίκη για τη Χρυσή Αυγή η οποία ακόμη να ολοκληρωθεί,  παραχώρησε πρόσφατα συνέντευξη σε τηλεοπτικό κανάλι στην οποία αναφέρθηκε στη γνωστή του ρήση «είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945», λέγοντας ότι τα λόγια του «διαστρεβλώθηκαν» και ότι δεν ομολογούσε μ’ αυτό τον τρόπο τις ναζιστικές του καταβολές, αλλά αναφερόταν στο γεγονός ότι οι σύμμαχοι δεν βοήθησαν μετά τον πόλεμο την Ελλάδα να πάρει γερμανικές βιομηχανίες, με τη μέθοδο του «ντεμοντάζ»!

Το θέμα έφερε στο προσκήνιο και πάλι η εφημερίδα των Συντακτών ενώ η ιστοσελίδα της δημοσίευσε ολόκληρη την παλιά δήλωση Μιχαλολιάκου και την καινούργια στην οποία κρύβει τα επίμαχα σημεία που μιλούσε για «φασίστες».

Στο σχετικό απόσπασμα, ο Μιχαλολιάκος λέει τα εξής: «Μέσα στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων ήταν να δοθούν μεγάλες βιομηχανίες της ηττημένης Γερμανίας στα κράτη τα οποία κατεστράφησαν και είχαν υποστεί μεγάλες ζημίες από τον πόλεμο. Τότε λοιπόν ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση να έρθουν κάποιες μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα, με τη μέθοδο του λεγόμενου “ντεμοντάζ”. Δηλαδή διαλύουν τις βιομηχανίες [και τις μεταφέρουν]. Και εκρίθη τότε από τους μεγάλους μας συμμάχους ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει μεγάλη και ισχυρή βιομηχανία. Και κράτος το οποίο δεν έχει ισχυρή βιομηχανία δεν μπορεί να είναι ανεπτυγμένο. Γι’ αυτό κι εγώ -και το παρεξήγησαν κάποιοι, το διαστρέβλωσαν- είχα κάνει τη δήλωση που αποσπασματικά τη δείχνουν, ότι εμείς είμαστε απ’ τους ηττημένους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Και πράγματι ήμασταν απ’ τους ηττημένους»

Για όσους έχουν ξεχάσει η αρχική δήλωση Μιχαλολιάκου την οποία θέλει να ξεχάσει ενόψει της απολογίας του ήταν η εξής: «Είμαστε η σπορά των ηττημένων του 1945. Αυτοί είμαστε. Οι εθνικιστές, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες. Ξέρουν πως δεν έχουν να κάνουν με κάποια καραγκιοζάκια που θα τους δώσουν θέσεις, υπουργεία, αυτοκίνητα. Εμείς είμαστε οι μαχητές που θα ακονίσουν αν χρειαστεί τις ξιφολόγχες στο πεζοδρόμιο να ελευθερώσουμε τις πατρίδες μας απ’ τον Εβραίο που έχει καθίσει στο σβέρκο ολόκληρου του κόσμου».