Από τις πιο θρεπτικές τροφές τα όσπρια (φακές, φασόλια και ρεβίθια κ.ο.κ.) προσφέρουν ενέργεια, είναι πλούσια σε καλούς υδατάνθρακες που απορροφώνται αργά από τον οργανισμό, αλλά και βασικά μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες (φολικό οξύ, ασβέστιο, σύμπλεγμα Β, C κ.ά.) και είναι απαραίτητο να λαμβάνονται από την παιδική ηλικία. Ωστόσο αρκετοί γονείς δυσκολεύονται να εντάξουν τα όσπρια στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο των παιδιών τους. Κι όμως υπάρχουν τρόποι ώστε να κάνεις το παιδί σου να δοκιμάσει για αρχή μια μικρή ποσότητα από όσπρια, προκειμένου μεσοπρόθεσμα να φθάσει να τα καταναλώνει 2-3 φορές την εβδομάδα. Τι μπορείς να κάνεις;

Δεδομένου ότι τα παιδιά λειτουργούν μιμητικά φρόντισε ώστε να καταναλώνει όσπρια όλη η οικογένεια δίνοντας το παράδειγμα.

Μαγείρεψε με το παιδί, το οποίο όταν συμμετέχει στην προετοιμασία ενός φαγητού είναι πιο εύκολο να δοκιμάσει το φαγητό που φτιάξατε.

Εξήγησέ του ότι αν φάει για παράδειγμα φακή θα έχει περισσότερη ενέργεια και θα είναι πιο γρήγορος στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ κ.ο.κ.

Στην αρχή τοποθέτησε τα όσπρια σαν συνοδευτικό ενός πιάτου, ώστε το παιδί να τα γευτεί σταδιακά. Για παράδειγμα αντί για πουρέ πατάτας χρησιμοποίησε χούμους αναμειγνύοντας ρεβίθια και ταχίνι ή αντί για πατάτες ή ρύζι συνόδεψε με γίγαντες ή και αρακά. Πουρές από κόκκινες φακές με κρεμμύδι, σκόρδο, κύμινο και κόλιανδρο μπορεί να γίνει συμπλήρωμα για κρέας και λουκάνικα ή για σούπα προσθέτοντας ζωμό κρέατος. Τα μαγειρευτά φασόλια συνδυάζονται με κρέας ή κοτόπουλο.

Βράσε τα όσπρια και τοποθέτησέ τα στη σαλάτα, αντικαθιστώντας την πατάτα, το μακαρόνι, το καλαμπόκι κ.α. Συνδύασε μαύρα και λευκά φασόλια με ελαιόλαδο, ξύδι και λίγο λεμόνι, και πρόσθεσε λίγο κομμένο κρεμμύδι και μυρωδικά της αρεσκείας σου.

Στη φασολάδα πρόσθεσε πιπεριά, σέλινο, καρότο και πατάτες, προκειμένου να γίνει πιο νόστιμη.

Βάλε τα όσπρια μέσα σε σούπες λαχανικών, κάνοντας για παράδειγμα πουρέ μια ποσότητα από φασόλια.

Όταν μαγειρεύεις γεμιστά, μπορείς να αναμείξεις το ρύζι με τις φακές, που είναι πολύ ταιριαστά. Υπάρχει κι έτοιμο συσκευασμένο φακόρυζο, που γίνεται πεντανόστιμη σαλάτα με φρέσκο κρεμμυδάκι και μαϊντανό.

Φτιάξε φασολοκροκέτες, ρεβιθοκεφτέδες ακόμη και μπιφτεκάκια στον φούρνο ή το γκριλ. Για παράδειγμα μπορείς να φτιάξεις ρυζομπιφτέκια με καστανό ρύζι, μαυρομάτικα φασόλια, αμύγδαλα, τριμμένη φρυγανιά, κρεμμύδι, καρότο και μίγμα μυρωδικών ή μπιφτέκια με φακές ή ρεβίθια, βρώμη, ψιλοκομμένα καρύδια και μυρωδικά.

Φτιάξε chilli con carne, μια μεξικάνικη συνταγή με κιμά, φασόλια, πολλά λαχανικά (κρεμμύδι, πιπεριές, ντοματάκια) και μπαχαρικά (ρίγανη, τσίλι, κύμινο, μαϊντανό).

Γίγαντες και ρεβίθια, αλλά και κουκιά, γίνονται πεντανόστιμα πλακί στο φούρνο με λάδι, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο και μαϊντανό, αλλά και με πατάτες ή σπανάκι.

Φτιάξε σάντουιτς με όσπρια πχ φασόλια, χρησιμοποιώντας αντί για ψωμί τορτίγια. Φτιάξε μεξικάνικα μπουρίτος, τυλίγοντας σε τορτίγια φασόλια, ψιλοκομμένες ντομάτες, αβοκάντο, μαρούλι και κοτόπουλο.

Μαγείρεψε τάρτα και στην γέμιση βάλτε όσπρια. Φτιάξε ντιπ με όσπρια π.χ. με φασόλια.

Έτσι ή αλλιώς παρουσίασε τη συνταγή με ευφάνταστο τρόπο, σχεδιάζοντας π.χ. στη φακή ή τα φασόλια φατσούλες με πιπεριές ή καρότα και ζήτα από το παιδί να δοκιμάσει έστω μια μικρή ποσότητα. Μην αγχώνεσαι αν το παιδί σου δεν τρώει όλα τα όσπρια. Το ζήτημα είναι να μάθει να καταναλώνει κάποια από αυτά.