Αν δεν υπήρχε το ποδηλατικό κίνημα των τελευταίων 15 ετών τότε ίσως οι ποδηλατόδρομοι να μην αποτελούσαν μέρος του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας. Η είσοδος των ποδηλάτων στο Μετρό ακόμη θα…απαγορευόταν και οι ποδηλατικές υποδομές ίσως να μην είχαν μπει τόσο δυναμικά στα προγράμματα των Δήμων και των υποψηφίων Δημάρχων.

Η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία που διοργάνωναν κάθε χρόνο οι «Ποδηλάτ–ισσ-ες»(podilates.gr) – η κορυφαία εκδήλωση διεκδίκησης του ποδηλατικού κινήματος στην Ελλάδα – υπενθύμιζε κάθε φορά ότι οι πόλεις μπορούν να πάνε μπροστά με το ποδήλατο. Το κάνει και φέτος. Κι αυτό διότι οι ελληνικές πόλεις είναι ακόμη αρκετά πίσω στις ποδηλατικές υποδομές. Η 12η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Απριλίου με κύριο αίτημα να αποκτήσουν επιτέλους «οι ελληνικές πόλεις ασφαλείς και λειτουργικούς ποδηλατόδρομους». Δηλαδή κάτι που είναι αυτονόητο σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις,

«Εμείς που θα βγούμε για 12η χρονιά στους δρόμους των ελληνικών πόλεων στις 7 Απριλίου είμαστε ένα ελάχιστο μέρος των ανθρώπων που θα δώσουν ζωή στις πόλεις μας όταν κατασκευαστούν οι ποδηλατόδρομοι» σημειώνουν οι διοργανωτές.

Και καλούν τους πολίτες στις 7 Απριλίου να έρθουν μαζί τους. «Ήρθε η ώρα να βάλουμε το ποδήλατο στην ατζέντα των δημοτικών αρχών που θα προκύψουν από τις εκλογές του Μαίου. Ας κάνουμε όλοι μαζί πετάλι για μια ιδέα που ωριμάζει».

Στην Αθήνα το ραντεβού της 12ης Πανελλαδικής Ποδηλατοπορείας είναι την Κυριακή 7 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίον του Άρεως.

Δείτε και το πολύ ενδιαφέρον βιντεάκι με το χρονικό της ομάδας podilates.gr από το 2005 μέχρι και την φετινή Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία.