Σε αποκλεισμό χιλιάδων επιχειρηματιών, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και έχουν υποθηκεύσει την πρώτη κατοικία τους για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα της επιχείρησής τους, οδηγεί η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, σημειώνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ) Παύλος Ραβάνης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο συμβιβασμός μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών, που προβλέπει την περαιτέρω συρρίκνωση της οφειλής στα 100.000 ευρώ, αντί 130.000 που ήταν αρχικά, δεν καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, αφού σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία των τραπεζών, αφήνει εκτός πλαισίου προστασίας, περίπου το 30% με 40% των δανειοληπτών.

Ταυτόχρονα, προσθέτει ο κ. Ραβάνης, είναι άδικος ο διαχωρισμός της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, καθώς για τους επιχειρηματίες είναι 175.000 ευρώ, ενώ το γενικό όριο είναι 250.000 ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι δυο συγκεκριμένοι παράμετροι, θα οδηγήσουν σε μείωση των επιχειρηματικών δανείων που θα ενταχθούν τελικά στη ρύθμιση σε 1,5 δισ. ευρώ, από τα 2 δισ. ευρώ που υπολογίζονταν αρχικά, σημειώνει.

Την ίδια στιγμή, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΑ, είναι ιδιαίτερα χαμηλό και το όριο των 80.000 ευρώ, που αφορά την υπόλοιπη αξία της περιουσίας του αιτούντα, καθώς και του συζύγου του και των εξαρτώμενων μελών, συμπεριλαμβανομένων και των μεταφορικών μέσων.

Η σύνδεση των επιχειρηματικών δανείων με την προστασία της πρώτης κατοικίας, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη, τονίζει, ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Ωστόσο, σπεύδει να προσθέσει, «η συρρίκνωση του υπολειπόμενου ποσού του δανείου, καθιστά την προστασία της πρώτης κατοικίας των επιχειρηματιών σε ‘κενό γράμμα’, χωρίς καμία στήριξη, σε αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.»

» Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ίδιος, μέσα από τη ρύθμιση, δεν γίνεται σαφές με ποιον τρόπο θα πραγματοποιείται ο ετήσιος επανέλεγχος της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης των επιδοτούμενων δανειοληπτών, ώστε να γίνεται ξεκάθαρη διάκριση ανάμεσα στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αποδεδειγμένα, εισοδηματικά και φοροδοτικά, δεν είναι σε θέση να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και στους στρατηγικούς και συνειδητούς κακοπληρωτές».

«Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος, για ένα νέο κύμα ‘λουκέτων’ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μένουν ‘ακάλυπτες’ από τη ρύθμιση και κατ’ επέκταση για σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας» προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΒΕΑ.

Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, υπογραμμίζει ότι «είναι απαραίτητο να προστατευτούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε ακραίες συνθήκες για την πραγματική οικονομία».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από