Μπροστά σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο για τη Δημοκρατία σημείο, βρίσκεται η χώρα το τελευταίο διάστημα. Οι αποδοκιμασίες κατά κυβερνητικών στελεχών με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, λαμβάνουν πλέον εκρηκτικές διαστάσεις.

Λίγες ώρες πριν από τον εορτασμό της εθνικής επετείου, για την οποία έχουν επιστρατευτεί πάνω από 2.500 αστυνομικοί λες και πρόκειται για το Πολυτεχνείο, και η κατάσταση με τις αντιδράσεις πολιτών λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Τα γιουχαϊσματα κατά του Γιώργου Βαρεμένου στην μακρινή Μελβούρνη, που τον οδήγησαν στην αποχώρηση από την εκδήλωση, δείχνουν ότι η κυβέρνηση συνολικά έχει πρόβλημα με το «Μακεδονικό». Εσπειραν άνεμους και θερίζουν θύελλες. Όχι επειδή ορθώς θέλησαν να επιλύσουν ένα μακροχρόνιο εθνικό πρόβλημα.

Αλλά γιατί το έκαναν με τρόπο εγκληματικό. Με εν κρυπτώ συνεννοήσεις, με deals που κανείς δεν γνωρίζει και σε ένα κλίμα που σε καμιά περίπτωση δεν ευνοούσε μια λύση σαν κι αυτήν που βρέθηκε.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να υπηρετήσει τις ιδεοληψίες της για το θέμα της Μακεδονίας αδιαφορώντας για τον κόσμο.

Πάνω από 7 στους 10 Ελληνες σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής, διαφωνούν με τη λύση που βρέθηκε για το όνομα. Κι όμως, η κυβέρνηση επιμένει σε μια άκρως διχαστική πολιτική τακτική η οποία έχει δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Ακόμη κι αν η συμφωνία των Πρεσπών έχει θετικά, καλύπτονται πλέον από τις κραυγές και η κυβέρνηση θα πρέπει να αναρωτηθεί αν τελικά έσπειρε εθνικό διχασμό και αν προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στους εθνικιστές.

Η εκμετάλλευση της οργής των πολιτών γιατί δεν ρωτήθηκαν από την κυβέρνηση, ενισχύεται και από τις ανιστόρητες αναφορές για τα ελληνοτουρκικά. Τις άστοχες, στα όρια της ανοησίας, δηλώσεις του Γ. Τσιρώνη ή τα επικίνδυνα ανοίγματα που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου με τους Τούρκους.

Όλα αυτά έχουν μαζευτεί και αποτελούν μια άκρως επικίνδυνη ύλη όπου μια σπίθα αρκεί για να ανάψει μια μεγάλη εθνική φωτιά. Μόνο και μόνο ότι οι παρελάσεις γίνονται υπό το φόβο επεισοδίων δείχνει την κατάσταση που δημιουργείται.

Και μόνο και μόνο ότι εθνικιστικές οργανώσεις, εντός κι εκτός της Χρυσής Αυγής, εκμεταλλεύονται την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που δημιούργησε η αφέλεια ή ανικανότητα της κυβέρνησης, δείχνει πόσο επικίνδυνα παιχνίδια με τη Δημοκρατία παίζονται τον τελευταίο καιρό.

Ισως να μην είχε μεγάλη σημασία το γεγονός ότι η κυβέρνηση πληρώνει τα επίχειρα της ανικανότητάς της. Όμως, σε μια εποχή όπου η πατριδοκαπηλία έχει μετατραπεί σε επίσημη έκφραση συγκεκριμένων κύκλων, θα πρέπει να προσεχθεί πολύ όλο αυτό το διχαστικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Με «προδότες», προπηλακισμούς, κυνηγητό πολιτικών η χώρα είναι σίγουρο ότι οδηγείται σε επικίνδυνα αδιέξοδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ το πληρώνει ακριβά

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο φοβούνται εκλογική κατάρρευση από όλα όσα γίνονται. Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στη Βόρειο Ελλάδα εξαιτίας της Συμφωνίας των Πρεσπών. Το κυβερνών κόμμα, όμως, «κρατά» στην υπόλοιπη χώρα.

Όπως αναφέρουν εκλογολόγοι, η πτώση από τα Τέμπη και πάνω είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα, στην ανάλυσή του όμως «οι Πρέσπες ήταν απλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι». Επισημαίνουν πως «πανελλαδικά χάνει γύρω στις οκτώ μονάδες και στη Βόρειο Ελλάδα από 10 μέχρι 11».

Λένε ακόμη ότι είναι σίγουρο πως σε πέντε τουλάχιστον νομούς Εβρου, Καβάλας, Πέλλας, Ημαθίας και Πιερίας «αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πιάσει το 25% του εκλογικού μέτρου από την πρώτη κατανομή θα μείνει χωρίς βουλευτή». Και όπως τονίζουν «βάσει των δημοσκοπήσεων είναι σε όλες στο όριο».

Κάτι ανάλογο με τις τετραεδρικές αναμένεται να συμβεί και στις πενταεδρικές ενώ ζήτημα φαίνεται να υπάρχει και στις μονοεδρικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει στις εκλογές του 2015 τις μονοεδρικές Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Σάμου, Φωκίδας και Γρεβενών – τις πέντε, επομένως, από τις επτά της επικράτειας. Σε κάποιες, βέβαια, είχε επικρατήσει οριακά της ΝΔ, όπως φέρ’ ειπείν στη Φωκίδα που η διαφορά τους ήταν λιγότερο από μια μονάδα. Ή στα Γρεβενά που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πιάσει 34,51% κι η ΝΔ 32,15%.