Εκτός τόπου και χρόνου και κυρίως πέραν πάσης λογικής με την ανοχή της ίδιας της κυβέρνησης, βρίσκεται ο Γιάννης Τσιρώνης. Ο πρώην υπουργός επιμένει στις δηλώσεις του ότι το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, υποτιμώντας τη νοημοσύνη των Ελλήνων. Λες και μόνον ο ίδιος γνωρίζει που βρίσκεται το νησί ή η Ρόδος ή η Στρογγύλη και η Ρω.

Με ένα tweet του και με την παρουσίασης ενός χάρτη ο κ. Τσιρώνης επιχειρεί να απαντήσει στον σάλο που προκλήθηκε εξαιτίας της άθλιας ή στην καλύτερη περίπτωση της ατυχούς δήλωσής του.

«Οι αντιδράσεις ορισμένων για τη γεωγραφική θέση του Καστελλόριζου είτε οφείλονται σε άγνοια πατριδογνωσίας, είτε φτάνουν στην πολιτική παράκρουση. Θα αντιμετωπίσουμε άραγε καλύτερα την τουρκική προκλητικότητα εάν θεωρήσουμε και την Κέρκυρα νησί του Αιγαίου;», αναφέρει ο πρώην υπουργός παίζοντας με τις λέξεις και κάνοντας εξυπνακισμούς για τόσο ευαίσθητα εθνικά θέματα.

Διότι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει «γκιζάρει» την περιοχή του Καστελόριζου και το γεγονός ότι τόση κουβέντα έχει γίνει για την ΑΟΖ στην περιοχή, δείχνει να μην νοιάζει τον Τσιρώνη. Στη λογική «εμείς οι προοδευτικοί συζητούμε τα πάντα, όλοι οι άλλοι είναι πατριδοκάπηλοι και εθνικιστές, ο Τσιρώνης ανοίγει θέματα που δεν θα έπρεπε καν να τα συζητά.

Βεβαίως όλοι γνωρίζουν γεωγραφία και που ανήκει τι, αν βρίσκεται στο Αιγαίο ή στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά με το να ρίχνουμε νερό στο μύλο των προκλητικών διεκδικήσεων της Τουρκίας τι ακριβώς κάνουμε; Και ειδικά όταν αυτοί που το κάνουν είναι βουλευτές ή υπουργοί;

Ειδικά σε μια περίοδο όπου η Αγκυρα αμφισβητεί ανοικτά τεράστιες περιοχές και μιλά για «γαλάζια πατρίδα» μπορεί να βγαίνει ο κάθε Τσιρώνης και να κάνει μαθήματα γεωγραφίας; Και να επιμένει μάλιστα ότι είναι σωστός όταν τον έχουν «κράξει» όλοι; Εκτός κι αν όλοι είναι εθνικιστές κατά την άποψή του κι αυτός ο μοναδικός που υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.

Ο κ. Τσιρώνης απλά προσπαθεί να δικαιολογήσει την πολιτική γκάφα του αδυνατώντας να αντιληφθεί πόσο μεγάλη ζημιά κάνει.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος του Καστελόριζου, Γιώργο Σαμψάκος είπε:

«Εμείς δηλαδή δεν ανήκουμε στο Αιγαίο; Δεν είμαστε στα Δωδεκάνησα; Που Ανήκουμε; Εμείς από παιδιά τραγουδάμε για το Αιγαίο και για την Ελλάδα. Μου κάνει τρομερή εντύπωση η δήλωση του κυρίου Τσιρώνη».