Εξονυχιστικούς ελέγχους στο σημείο όπου εξερράγη η χειροβομβίδα τα ξημερώματα της Παρασκευής, κοντά στην είσοδο του ρωσικού προξενείου στο Χαλάνδρι, πραγματοποιούν άνδρες της Αντιτρομοκρατικής προκειμένου να βρουν στοιχεία που θα τους οδηγήσουν στους δράστες της επίθεσης.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 3.20 τα ξημερώματα άγνωστοι πέταξαν χειροβομβίδα κοντά στην είσοδο του ρωσικού προξενείου η οποία και εξερράγη. Η χειροβομβίδα έπεσε δίπλα στο κουβούκλιο του φρουρού ο οποίος δεν βρισκόταν στο σημείο, με αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

Αμέσως σήμανε συναγερμός στην ΕΛ.ΑΣ. και εν συνεχεία στην Αντιτρομοκρατική η οποία ανέλαβε τις έρευνες. Άνδρες του τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών έσπευσαν στο σημείο ενώ εξετάζεται και το υλικό από τις κάμερες που υπάρχουν περιμετρικά του προξενείου. Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας έχει μπει μία καμένη μηχανή που βρέθηκε στην περιοχή των Εξαρχείων – στη συμβολή των οδών Οικονόμου και Κουντουριώτη – λίγη ώρα μετά το περιστατικό στο Χαλάνδρι. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης τη συγκεκριμένη μηχανή για την επίθεση, να έφτασαν μέχρι και τα Εξάρχεια και να την έκαψαν.

«Προκλήθηκαν μικρές υλικές ζημιές… Οι αρμόδιες αρχές της Ελλάδας διεξάγουν έρευνα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας για την επίθεση.

Που στρέφονται οι έρευνες

Η σημερινή επίθεση πάντως, έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτή που σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2016 εναντίον της γαλλικής πρεσβείας, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας. Τότε, δράστες είχαν πετάξει χειροβομβίδα στην σκοπιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο φρουρός στο πόδι. Την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Έως αυτή την ώρα δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση στο ρωσικό προξενείο αλλά η Αντιτρομοκρατική λαμβάνει υπόψη τις ομοιότητες που υπάρχουν στις δύο αυτές επιθέσεις.

Μαροειδάκος: Πιθανή τρομοκρατική ενέργεια

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών Στράτος  Μαυροειδάκος, το συγκεκριμένο περιστατικό στο ρωσικό προξενείο είναι πιθανό να είναι τρομοκρατική ενέργεια ενώ αναφερόμενος στην καμένη μοτοσικλέτα που βρέθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή των Εξαρχείων, τόνισε πως πιθανώς να σχετίζεται με το περιστατικό.