Οι σχέσεις δεν είναι εύκολη υπόθεση.  Χρειάζονται κόπο, προσπάθεια, υπομονή, επιμονή και αρκετή… τύχη για να μπορέσεις να ξεπεράσεις τις δύσκολες στιγμές και να προχωρήσεις μπροστά ελπίζοντας ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα στο μέλλον, και ότι δεν θα βυθιστείς στη ρουτίνα και τη βαρεμάρα που για κάποιους συνεπάγεται η μακρόχρονη συμβίωση. Όμως ποιες είναι οι λέξεις κλειδιά για να μακροημερεύσει μια σχέση; Πέρα από την αληθινή αγάπη, που είναι θεμελιώδης σε μια σχέση καθώς αυτή και μόνο αυτή σε κάνει να συγχωρείς και να βλέπεις το μέλλον, ποιες λέξεις δίνουν τον τόνο σε μια υγιή σχέση;

Κομβικό είναι το πάθος, παρόλο που κάποιες λένε πως δεν παίζει σημαντικό ρόλο σε μια σχέση ειδικά όταν ο εκάστοτε σύντροφος  σε καλύπτει σε όλα τα υπόλοιπα. Ωστόσο προσπάθησε να διατηρείς το πάθος ζωντανό και φρόντισε ώστε το ερωτικό κομμάτι της σχέσης να είναι το λιγότερο, ικανοποιητικό. Πειραματίσου και δοκίμασε με το ταίρι σου νέα πράγματα για να ανανεώσετε την ερωτική σας ζωή, ειδικά αν η σχέση σας μετράει ήδη χρόνια. Δεν έχεις κάτι να χάσεις, μάλλον να κερδίσεις.

Κύρια επίσης είναι ο αλληλοσεβασμός και η αλληλοκατανόηση στα θέλω και τα πρέπει υπό την έννοια όσων χρειάζονται να γίνουν. Η ζωή δεν είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και θα φτάσει κάποτε η στιγμή που θα διαφωνήσεις με τον άλλον. Όμως μία σχέση μπορεί να λειτουργήσει όταν και οι δύο σύντροφοι σέβονται και κατανοούν ο ένας τον άλλο και είναι πρόθυμοι να υποχωρήσουν και να κάνουν συμβιβασμούς.

Απαραίτητη είναι η ευγένεια και η γενναιοδωρία δεδομένου ότι μια καλή κουβέντα μπορεί να προλάβει ανώφελους καβγάδες. Σκέψου πριν μιλήσεις, και μην πιάνεσαι από την πρώτη αφορμή να πεις κάτι που θα πληγώσει τον άλλον. Ο σκοπός ενός καβγά δεν είναι να κερδίσεις έναντι του συντρόφου σου, αλλά να διαχειριστείς τη διαφωνία και να συμφιλιωθείς εκ νέου με τον άλλον, επιλύοντας το πρόβλημα που σας απασχολεί, ώστε να προχωρήσετε μαζί.

Θεμελιώδες στοιχείο μιας υγιούς σχέσης είναι η ανεξαρτησία. Δεν γίνεται να είστε αυτοκόλλητοι, κατά το γνωστό τραγουδάκι, ούτε να περνάτε κάθε στιγμή μαζί. Χρειάζεται ο καθένας τον χώρο και τον χρόνο του. Όταν τα άτομα έχουν τους δικούς τους φίλους, τα δικά τους ενδιαφέροντα, όταν έχουν την ικανότητα να αυτοπροσδιοριστούν κι όχι να ετεροκαθορίζονται ως σύντροφοι ή σύζυγοι κάποιου, τους κάνει ευτυχέστερους και λιγότερο βαρετούς. Εσύ δεν θες, άλλωστε, την δική σου ανεξαρτησία;

Εννοείται πως βασική στη λειτουργία μιας σχέσης είναι η στήριξη και η ενθάρρυνση του ενός από τον άλλο στις δυσκολίες αλλά και στους στόχους που κυνηγά. Στέκεσαι δίπλα του, τον υποστηρίζεις και, το πιο σημαντικό, το δείχνεις κάθε φορά που χαίρεσαι με την χαρά του. Αυτό λειτουργεί ως κίνητρο βελτίωσης για αμφότερους τους συντρόφους, αλλά και ως κινητήριος δύναμη για να αγωνιστείς για αυτά που θα βελτιώσουν τη ζωή σας.

Παράλληλα περνάτε χρόνο μαζί  και διασκεδάζετε ή απλά γελάτε ή κάνετε ανοησίες. Όλοι θέλουμε να έχουμε δίπλα μας κάποιον που να γελάει με τα αστεία μας, να λειτουργεί σαν τον καλύτερό μας φίλο μας, να μας αποδέχεται γι’ αυτό που είμαστε και να μην προσπαθεί να μας αλλάξει, ακόμη κι όταν… κάποια βράδια όντας κουρασμένος προτιμά να κοιμάται σε χωριστή κρεβατοκάμαρα! Μη αφήσετε ποτέ ο ένας τον άλλο.