Στον αέρα βρίσκονται οι δανειολήπτες για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς οι δανειστές δεν φαίνονται διατεθειμένοι να βάλουν «νερό στο κρασί» τους.

Το επόμενο χρονικό διάστημα θα πυκνώσουν οι επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στη Βουλή ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη.

Οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις για το όριο της αντικειμενικής αξίας, το οποίο η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τις τράπεζες να διαμορφωθεί στα 250.000 ευρώ. Όμως περιορισμός του ορίου σε χαμηλότερα όρια θα σημάνει και τη μείωση του αριθμού των δανειοληπτών που θα μπορούν να ενταχθούν στην πλατφόρμα.

Επίσης, για την ένταξη των επιχειρηματικών δανείων που έχουν χορηγηθεί με προσημείωση της κύριας κατοικίας πρόθεση της κυβέρνησης να ισχύσουν οι ίδιες προϋποθέσεις ένταξης με τα στεγαστικά δάνεια, όμως οι δανειστές διαφωνούν έντονα.

Παράλληλα, το αρχικό σχέδιο στο οποίο έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τράπεζες ορίζει ότι στην πλατφόρμα θα μπορούν να ενταχθούν οι δανειολήπτες υπό την προϋπόθεση ότι το δάνειό τους θα έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών μέχρι και το τέλος του 2018. Οι θεσμοί φαίνεται να εγείρουν αντιρρήσεις και σε αυτό το θέμα και ζητούν  το χρονικό όριο να μετατεθεί για το τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή τρεις μήνες νωρίτερα.

Διαφωνία φαίνεται να εξακολουθεί να υπάρχει στη συνολική αξία των ακινήτων που μπορεί να έχει στην κατοχή του ο δανειολήπτης αλλά και το ύψος των καταθέσεων. Οι θεσμοί ζητούν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ώστε οι καταθέσεις να μην ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ και το όριο των ακινήτων τα 100.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι σημείο αντιπαράθεσης φαίνεται να αποτελεί και το χρονικό διάστημα για το οποίο θα παραμείνει ενεργή η πλατφόρμα, καθώς ζητείται αυτό να μην ξεπερνά το ένα εξάμηνο.