Την ανάγκη για βαθιές μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπάθησε να υπονομεύσει και να σνομπάρει την διαδικασία, προβάλλοντας προσχώματα.

«Ολοκληρώνουμε την πρώτη φάση μίας κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που εκίνησε με πρωτοβουλία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «το πολιτικό σύστημα που κυβερνούσε 40 χρόνια είχε πολλαπλές ευκαιρίες να το κάνει και δεν το τόλμησε. Και όταν το τόλμησε οδήγησε σε ρυθμίσεις, όπως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, που σε όλους μας πρέπει να προκαλούν ντροπή».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ποτέ άλλοτε δεν συζητήθηκε τόσο πολύ αναθεωρητική διαδικασία. «Θεωρώ τουλάχιστον άδικη την παρατήρηση ότι είναι μία διαδικασία που γίνεται στο πόδι» είπε απευθυνόμενος προς τα έδρανα της αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, η Συνταγματική Αναθεώρηση δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε τι οδήγησε σε απαξίωση το πολιτικό σύστημα, αλλά και να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των πολιτών και το αίτημα για περισσότερη δημοκρατία.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση διεθνώς, σημειώνοντας πως η βούληση των λαών γίνεται ολοένα και περισσότερο να επηρεάσει τις αποφάσεις πολιτικής. Πρόσθεσε δε, πως απαιτούνται ρυθμίσεις που θα εγγυηθούν ομαλό πολιτικό κύκλο. Για να εξασφαλιστεί αυτό απαιτείται, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το μοντέλο της απλής αναλογικής.

«Οι μεταρρυθμίσεις μας θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό»

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση προτείνει μεταρρυθμίσεις «που θα θωρακίζουν τον κοινοβουλευτισμό, θα ενισχύουν την λαϊκή παρέμβαση, θα κατοχυρώνουν αυστηρότερη προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά και μεταρρυθμίσεις, όπως είπε, που είτε επιλύουν ιστορικές εκκρεμότητες όπως το θέμα του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας και κράτους είτε θεραπεύουν θεσμικά εξαμβλώματα, όπως ο νόμος για τη προστασία των υπουργών».

Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε αβάσιμη την κριτική ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης οδηγούν σε πολίτευμα προεδρικό ή ημιπροεδρικό, αφού όπως είπε αυτό δεν εξαρτάται από την διαδικασία της εκλογής του προέδρου, αλλά από τις αρμοδιότητές του.

Αναφορικά δε με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως πρέπει να αποσυνδεθεί από την διάλυση της Βουλής.