Πολλά θα μπορούσε να συμπεριλάβει κάποια σε μια λίστα με όλα αυτά που θα μπορούσαν να συνθέσουν τον δεκάλογο της σύγχρονης γυναίκας, που δοκιμάστηκε από την οικονομική κρίση, κι εγκλωβίστηκε ακόμη περισσότερο στους πολλαπλούς ρόλους και στις ευθύνες που έχει αναλάβει στην προσπάθειά της για περισσότερη ανεξαρτησία, αλλά δεν το βάζει κάτω και διεκδικεί περισσότερα στην καθημερινότητά της, είτε ζει μόνη, είτε έχει οικογένεια και παιδιά. Παρά τις τυχόν προσθήκες έχει νομίζουμε κάποια σημασία για μια γυναίκα να προσπαθεί να λαμβάνει υπόψιν τα εξής:

Να θυμάσαι να ζεις την κάθε ημέρα όπως έχεις επιλέξει γιατί δεν θα ξανάρθει και κυρίως να θυμάσαι να αφιερώνεις συχνά πυκνά λίγο χρόνο στον εαυτό σου, έστω κι αν πρόκειται για ένα δεκάλεπτο που θα χαζεύεις τη θέα από το μπαλκόνι σου!

Να φροντίζεις την σωματική και ψυχική σου υγεία και ευεξία και την ομορφιά σου όπως εσύ ξέρεις καλύτερα.

Να μη δέχεται επ’ ουδενί τρόπω άσκηση βίας (λεκτικής, ψυχολογικής και σωματικής) σε σπίτι και εργασία. Να έχεις μότο σου το me toο, να είσαι θαρραλέα και να απαντήσεις με τόλμη σε τυχόν σεξουαλική παρενόχληση από όπου κι αν προέρχεται.

Να περιφρουρείς την αξιοπρέπειά σου στην καθημερινότητά σου έναντι του συντρόφου σου κι όχι μόνο. Να τολμάς να έχεις άποψη για τη ζωή σου, τα κοινωνικά και πολιτικά θέματα και γενικότερα να εξωτερικεύεις, αυτό που έχεις μέσα σου με τον τρόπο που σε εκφράζει, σου δίνει ικανοποίηση, χαρά και αυτοπεποίθηση.

Να είσαι περήφανη που είσαι γυναίκα και να διεκδικείς την ισότητα στην επαγγελματική αμοιβή και ανέλιξη στην εργασία σου και ταυτόχρονα από την Πολιτεία την διευκόλυνση της εργαζόμενης γυναίκα και μητέρας κ.ο.κ.

Να θυμάσαι ότι η ανατροφή των παιδιών δεν είναι μόνο υπόθεση της μητέρας.

Να είσαι ανοιχτόμυαλη και να επιδεικνύεις έμπρακτα την αλληλεγγύη σου προς τις άλλες γυναίκες στη δουλειά κι όχι μόνο.

Συχνά πυκνά να αναλογίζεσαι… και να επανασχεδιάζεις το πλάνο της ζωής σου, ενθυμούμενη πως ποτέ δεν είναι αργά πχ. για να εμπλουτίσεις τις γνώσεις και να μάθεις κάτι που ήθελες αλλά για διαφόρους λόγους δεν τα κατάφερες.

Να εκτιμάς τον εαυτό σου και να πιστεύεις σε αυτόν, παρά τις δυσκολίες, τις αποτυχίες, και την ενδεχόμενη αμφισβήτηση και να υποστηρίζεις τις επιλογές σου, αφού εσύ και μόνο έχει την απόλυτη ευθύνη για τη ζωή σου, και με τις δικές σου δυνάμεις θα φτάσεις εκεί που θέλεις.

Τέλος, να θυμάσαι να επιλέγεις αυτά που πραγματικά σου αξίζουν ως γυναίκα και τίποτα λιγότερο!