Αν και γνωρίζεις την καταλυτική σημασία της κατανάλωσης των ενδιάμεσων μικρών γευμάτων ή αν προτιμάς των σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας αμέλησες και χθες να πάρεις κάποιο μαζί σου στη δουλειά. Έτσι όμως δεν σαμποτάρεις μόνο την προσπάθειά σου να χάσεις τα δύο –τρία παραπανίσια κιλάκια που έχεις βάλεις ενόψει και του Πάσχα, αλλά και την προσπάθειά σου για σωστή διατροφή, δεδομένου ότι μέσω των σνακ ικανοποιείται η πείνα και αποτρέπεται η υπερκατανάλωση τροφής, αλλά κυρίως παραμένει ενεργός και λειτουργεί πιο σωστά ο μεταβολισμός μας, αφού δεν του λείπει το… καύσιμο, δηλαδή  η τροφή, δεν μπλοκάρει και μας βοηθάει να κάψουμε θερμίδες.

Κι όμως υπάρχουν πολλές επιλογές υγιεινών και θρεπτικών σνακ, που μπορούν να καλύψουν όλες τις προτιμήσεις, ακόμη κι αν από την πολύ τρεχάλα δεν προλαβαίνεις να ετοιμάσεις για παράδειγμα ένα σάντουιτς με ζαμπόν ή γαλοπούλα και λαχανικά, ή μια αραβική με τόνο και λαχανικά.

Τι άλλο μπορείς να πάρεις μαζί σου; Μια καλή λύση είναι το φρούτο (π.χ. μήλο, πορτοκάλι, ακτινίδιο κ.ο.κ.) ή το λαχανικό της αρεσκείας σου, κομμένο σε μπαστουνάκια (π.χ. καρότο, αγγούρι ή σέλινο), το οποίο μπορείς να το συνδυάσεις με 30γρ. κριθαρένιο παξιμάδι και να έχεις ένα πρώτης τάξης μικο-γεύμα.

Ένα ποτήρι φυσικός χυμός κι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης αποτελούν επίσης μια υγιεινή λύση, όπως και τα μπισκότα πτι μπερ ολικής άλεσης, οι ρυζογκοφρέτες, που μπορείς να τις συνδυάσεις με μια φέτα τυρί του τοστ κι ένα φρούτο, ένα κράκερ με μια φέτα τυρί ή άλλο τυρί χαμηλό σε λιπαρά π.χ. Cottage.

Ενδείκνυνται και τα γαλακτομικά, που είναι χαμηλά σε λιπαρά. Μπορείς να συνδυάσεις ένα γιαούρτι με αποξηραμένα φρούτα, π.χ. βερίκοκα ή muesli κι ακόμη γάλα 1,5% και μια μικρή μπανάνα ή δημητριακά ολικής άλεσης.

Εύκολη λύση είναι η μπάρα δημητριακών, ένα μικρό παστέλι, ένα ζελέ φρούτων ή επιδόρπιο γιαουρτιού,  καθώς και οι ανάλατοι ξηροί καρποί της αρεσκείας σου. Για παράδειγμα μια χούφτα ξηροί καρποί με σταφίδες και κράνμπερι ή αμύγδαλα. Ακόμη και 30 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο) μπορείς να καταναλώσεις.

Μήπως να οργανωθείς καλύτερα δεδομένου ότι μπήκαμε στην άνοιξη και θα αρχίσουμε να ντυνόμαστε πιο ελαφριά, οπότε είναι μια καλή περίοδος για να μπεις στο πιο υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα που θέλεις.

Να θυμάσαι ότι αν εκτός από το πρωινό, το γεύμα και το δείπνο, αν καταναλώνεις τουλάχιστον δυο ενδιάμεσα σνακ  θα αποφύγεις την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού και ταυτόχρονα  δεν θα καταστρέψεις την ισορροπία των επιπέδων γλυκόζης και θα περιορίσεις την αποθήκευση λίπους, η οποία θα εξαρτάται από την ποσότητα και την ποιότητα του φαγητού που τρως. Καλή προσπάθεια!