Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι το κεντρικό πρόσωπο γύρω από το οποίο γίνεται συζήτηση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και με φόντο την επόμενη μέρα. Αν και δεν υπάρχει καμία τάση ή πρόθεση ή το πολιτικό υπόβαθρο να αμφισβητηθεί ο Πρωθυπουργός, εντούτοις ο υπουργός Οικονομικών φροντίζει να στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα για τη μετεκλογική περίοδο, και ειδικά σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και ο ίδιος δεν έχει αρχηγικές βλέψεις, προτάσσει ως βασικό μέλος της ομάδας των «53+» τον δρόμο της συναίνεσης και δεν εμφανίζεται οπαδός της… τυφλής σύγκρουσης με τη συντηρητική παράταξη.

Πρόσφατα από την Καβάλα έδειξε τον δικό του δρόμο, προβάλλοντας το ένα διακύβευμα των εκλογών που είναι να σταματήσει η άνοδος του ρατσισμού και της Ακροδεξιάς σε όλη την Ευρώπη. Και είπε, ότι επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης «είναι να βρούμε ανθρώπους που συμμερίζονται τη δική μας αγωνία και τα διακυβεύματα που θέτουμε, πέρα από πολιτικές αντιλήψεις και ιδεολογίες».

Την περασμένη Δευτέρα, λίγες ώρες μετά την Πρωτοβουλία της «Γέφυρας» για τη σύμπηξη του προοδευτικού μετώπου, κάλεσε σε διευρυμένη σύσκεψη στο γραφείο του την ομάδα των «53+», όπου και ετέθη και το θέμα της «πασοκοποίησης» του ΣΥΡΙΖΑ, παραμονή της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας.  Ο ίδιος κατάφερε να εξασφαλίσουν οι «53+» την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην ευρωλίστα, καθώς η άποψή του είναι ότι πέρα από τα πρόσωπα της διεύρυνσης που επιθυμεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, πρέπει να τοποθετηθούν και στελέχη με έντονο αριστερό πρόσημο. Και αυτό για να δοθεί και το μήνυμα ότι το κόμμα, προφανώς και δεν μετακινείται στη σοσιαλδημοκρατία και παράλληλα παραμένει στον χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος ήταν αυτός που έσπασε το εμπάργκο της κυβέρνησης στον Γιάννη Στουρνάρα. Η συνάντηση των δύο στο κτίριο της ΤτΕ, την ώρα που το Μαξίμου επιτρέπει στον Πολάκη να επιτίθεται με τέτοιο τρόπο στον κεντρικό τραπεζίτη, δείχνει ότι ο υπουργός Οικονομικών δεν λογαριάζει την γραμμή που δίνουν συγκεκριμένοι κύκλοι στην κυβέρνηση κατά του κ. Στουρνάρα.

Φαίνεται ότι ο υπουργός θέλει να έχει διακριτό ρόλο και τώρα και μετεκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλει να είναι η «φωνή» που θα ξυπνάει το κόμμα κάθε φορά που θα ξεφεύγει σε λαϊκισμούς οι οποίοι μπορεί να εκτροχιάσουν την οικονομία

Η έξοδος στις αγορές με 10ετές ομόλογο το επόμενο διάστημα μπορεί να χρεωθεί ως επιτυχία στον κ. Τσακαλώτο, δημιουργώντας έχθρες και μέσα στην κυβέρνηση.