Όσο κι αν οι ανάγκες τροποποιούν τη συμπεριφορά μας, η ευγένεια και οι καλοί τρόποι εκτιμώνται πάντα από αρκετούς. Πως όμως θα διδάξεις στο παιδί σου τη σημασία της ευγένειας, δεδομένου ότι το ανακλαστικό της ευγενικής συμπεριφοράς κατακτάται από νωρίς, κάπου εκεί στα 4-5 χρόνια του παιδιού.

Ενθυμούμενοι οι γονείς ότι αποτελούν το παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά τους, δεν έχουν παρά να φέρονται με ευγένεια στις συναναστροφές τους, κάτι το οποίο το παιδί πιθανότατα θα μιμηθεί. Επίσης, καλό είναι να το επιβραβεύετε όταν φέρεται ευγενικά.

Από εκεί και πέρα φροντίστε να μάθει το παιδί κάποια βασικά πράγματα που συνάδουν με την ευγενική συμπεριφορά, όπως:

Να μην διακόπτει κάποιον όταν μιλάει για να πάρει τον λόγο σε μια συζήτηση. Έτσι θα μάθει τι σημαίνει υπομονή, κάτι που θα το διευκολύνει στην υπόλοιπη ζωή του.

Για να προσελκύσει την προσοχή κάποιου να χρησιμοποιεί λέξεις όπως παρακαλώ, με συγχωρείτε και όχι φωνάζοντας.

Να ελέγχει τον τόνο της φωνής του. Δεν μιλάμε το ίδιο δυνατά παντού, αφού κάποιος μπορεί να ξεκουράζεται, ένας άλλος να είναι μην αντέχει τις κραυγές και τις φωνές κ.οκ.

Να υποδέχεται και να αποχαιρετά επισκέπτες στο σπίτι και να μην κάθεται κολλημένο στο tablet ή στον υπολογιστή. Επίσης καλό να ρωτάει τους καλεσμένους αν θέλουν να τους προσφέρει κάτι. Ακόμη να κρατά την πόρτα για να περάσει κάποιος ηλικιωμένος στην πολυκατοικία κ.ο.κ.

Να μιλά ευγενικά στο τηλέφωνο, χωρίς να πιάνει συζήτηση με κάποιον ξένο που καλεί και φυσικά να μην απαντά σε ερωτήματα αγνώστων για το ποιο είναι, που μένει κ.ο.κ.

Αν χτυπήσει κάποιον κατά λάθος, αν ρίξει κάτι κάτω κατά λάθος, να ζητά συγγνώμη.

Να έχει τρόπους στο τραπέζι, αφού το να τρως με το στόμα ανοιχτό ή να μιλάς με το στόμα γεμάτο είναι ενοχλητικό ενώ εγκυμονεί και κινδύνους.

Να καλύπτει το στόμα του όταν βήχει για να προστατέψει τους άλλους από τυχόν μικρόβια, αλλά και όταν χασμουριέται.

Η ευγένεια είναι κάτι που διδάσκεται και ακόμη κι αν το παιδί σας στις συναναστροφές του δεν εισπράξει τον σεβασμό που δείχνει στον οποιοδήποτε απέναντί του, θα κερδίσει μια καλή εντύπωση.