Αλγεινές εντυπώσεις και σημαντικά ερωτηματικά για την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ και της λεωφόρου Κατεχάκη προκαλούν οι τελευταίες κρίσεις στο αστυνομικό σώμα. Κι αυτό με την απομάκρυνση αξιωματικών που είχαν επί σειρά ετών σημαντικές επιτυχίες στην εξάρθρωση του οργανωμένου κι οικονομικού εγκλήματος κι ορισμένοι από αυτούς συνεργάζονταν στενά με την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Ακόμη απομακρύνθηκαν αξιωματικοί που είχαν πολύχρονη θητεία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αλλά είχαν προχωρήσει και στην ουσιαστική ενίσχυση της Διεύθυνσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ που έχει καθοριστικό ρόλο στην εξιχνίαση εγκλημάτων.

Οι απομακρύνσεις αυτές έρχονται στην συνέχεια της αποστρατείας άλλων ικανών αξιωματικών στις έκτακτες κρίσεις πριν από τρεις μήνες (σ.σ. λόγω της πύρινης λαίλαπας στο Μάτι) κι οι οποίοι είχαν καίριο ρόλο στην εξάρθρωση δεκάδων εγκληματικών οργανώσεων.

Με άλλα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να μιλούν για «μεγάλη οπισθοδρόμηση και για εκδιώξεις σημαντικών αξιωματικών με κομματικά και προσωπικά κριτήρια». Πλέον σημαντική είναι η διαπίστωση ότι πολιτικά στελέχη του Υπουργείου υποχωρούν στην βούληση ανωτάτων αξιωματικών της ΕΛΑΣ που επιβάλλουν την άποψη τους στην εκδίωξη αστυνομικών.

Πλέον χαρακτηριστική είναι η απομάκρυνση του προϊσταμένου της Οικονομικής Αστυνομίας κ. Γιώργου Καρβουνάκη που είχε προχωρήσει στην εξάρθρωση της περιώνυμης πολυεθνικής «μαφίας των φαρμάκων» που είχε οδηγήσει μέχρι και σε παραίτηση περιφερειακού υπουργού στη Γερμανία και θεωρείτο η μεγαλύτερη επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ τη προηγούμενη χρονιά.

Ακόμη στην διάρκεια της θητείας του υπήρξε εντοπισμός τριών εργοστασίων για παραγωγή λαθραίων τσιγάρων, εξάρθρωση άλλων λαθρεμπορικών κυκλωμάτων, ενώ υπήρξε συνεργασία και με τις δικαστικές αρχές στο θέμα του ΚΕΕΛΠΝΟ και σε άλλες έρευνες των δικαστικών αρχών. Σύμφωνα με πληροφορίες για την απομάκρυνση του εν λόγω αξιωματικού είχαν εκφρασθεί πολλές αντιρρήσεις στην λεωφόρο Κατεχάκη , όμως υπήρξαν αναφορές ότι «επικράτησαν πεισματικές αναφορές».

Ακόμη απομακρύνθηκε ο κ Στέλιος Σπανάκης ένας από τους πλέον πιο έμπειρους αξιωματικούς στην δίωξη του εγκλήματος –συμμετείχε στις έρευνες για την απαγωγή Παναγόπουλου, την δράση της μαφίας των φυλακών , στην εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων- ενώ είχε για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργασθεί με δικαστικές αρχές σε έρευνες για σκανδαλώδεις υποθέσεις.

Οι αποχωρήσεις αυτές ακολούθησαν τις αποστρατείες ιδιαίτερα έμπειρων αξιωματικών σε ζητήματα ασφαλείας, εξάρθρωσης επικίνδυνων εγκληματικών ομάδων όπως οι κ.κ. Χρήστος Παπαζαφείρης, Γιώργος Παπασηφάκης , Δήμος Λασπιάς κι άλλοι στις προηγούμενες κρίσεις.

Ακόμη εκτός ΕΛΑΣ βρέθηκε ο υποστρατηγος Αθανάσιος Κοκκαλάκης που είχε παρουσία στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία κι ήταν από τους κύριος δημιουργούς της Διεύθυνσης Διαχείρισης Πληροφοριών της ΕΛΑΣ που υποβοηθά στην εξιχνίαση εγκλημάτων και τη εξάρθρωση κυκλωμάτων.

Ο κ Κοκκαλάκης στις προηγούμενες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ είχε μετακινηθεί από την Ασφάλεια Αττικής-όπου είχε εκφράσει αντιρρήσεις για τη έρευνα που οδήγησε στο φιάσκο με τα χρυσοχοεία- στην θέση του προισταμένου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών όπου είχε χειρισθεί πολλές κινητοποιήσεις των τελευταίων εβδομάδων.

Ακόμη εκτός ΕΛ.ΑΣ βρέθηκαν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί όπως ο κ Στελιος Χαιρετακης (με θητεία και στις Εσωτερικές Υποθέσεις της ΕΛΑΣ) που είχε σημαντικό ρόλο σε ζητήματα ερευνών κι επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ, ο κ Αχιλλέας Σκανδάλης με πολύχρονη παρουσία στο Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ζωής κι ο κ Ηλίας Ξανθακης που ήταν τα τελευταία χρόνια προϊστάμενος της Διευθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας και χειριζόταν τα κρίσιμα θέματα μετακίνησης των τζιχαντιστών στην Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη .