Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και της άρσης του εμπάργκο στον ΣΚΑΙ τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο οποίος σχολιάζοντας το χρόνο των εκλογών αναφέρθηκε και σε ενδεχόμενη διεξαγωγή τους το Μάιο.

Στον αστερισμό της ακροδεξιάς συνωθείται και ο κ. Καμμένος

Σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «News247» τοποθετήθηκε και για τον Πάνο Καμμένο λέγοντας: «Τα διαζύγια προκύπτουν όχι όταν το θέλει κάποιος αλλά όταν οι εξελίξεις το επιτρέπουν. Ο κ. Καμμένος κάνει μια απελπισμένη προσπάθεια πολιτικής επιβίωσης. Εκτιμώ ότι ο κ. Καμμένος πάει όλο και δεξιότερα. Προσπαθεί να κερδίσει από τις τάξεις των εθνικιστών, των όψιμων μακεδονομάχων, εκεί συνωστίζονται πολλές πολιτικές δυνάμεις, είναι μικρός ο χώρος για να πάρει το κομμάτι που του χρειάζεται για να επιβιώσει. Η ακροδεξιά υπάρχει και μέσα στη ΝΔ. Σ’ αυτό τον αστερισμό συνωθείται και ο κ. Καμμένος».

ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ

Οσον αφορά τις σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ ο κ. Φίλης ανέφερε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διαμορφώσει το σύγχρονο πρόσωπο της αριστεράς και να διαμορφώσει συμμαχίες στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Πριν τις εκλογές δεν είναι εύκολο να γίνει διάλογος με το ΚΙΝΑΛ γιατί έχει επικρατήσει η άποψη Βενιζέλου για στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή για στρατηγική νίκη της ΝΔ. Το ΚΙΝΑΛ ως χώρος του κέντρου πρέπει να επιδιώξουμε να έχει προγραμματική συνάντηση με εμάς. Θα γίνει διάλογος με βάση τη νέα πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί μετά τις εκλογές. Σε μια διαιρετική τομή νεοφιλελευθερισμός/κοινωνικό κράτος το ΚΙΝΑΛ πρέπει να έρθει στην όχθη του κοινωνικού κράτους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε πρέπει, να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για συνεργασία με δυνάμεις που δεν θα ενταχθούν οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Μιλώντας για τους μελλοντικούς στόχους ανέφερε ότι η κατάσταση δεν επιτρέπει συγκλίσεις στο κέντρο, αλλά προγραμματικές συγκλίσεις. Όπως είπε ο κ. Φίλης «το πολιτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λαμβάνει υπόψιν την κατάσταση μέχρι το 2022 αλλά και να την υπερβαίνει. Πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά στην ώρα τους. Η αναδιαμόρφωση του δημόσιου τομέα, η ισχυροποίηση του κοινωνικού κράτους, οικολογικές προτεραιότητες είναι βασικά θέματα που πρέπει να συζητήσουμε».

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί…

Για τις εκλογές ο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν όταν υπάρχει η δυνατότητα χωρίς συγχύσεις να εκφραστεί η λαϊκή βούληση. Φυσικά υπάρχει το όριο της εξάντλησης της τετραετίας αλλά εφόσον υπάρχουν οι τεχνικές δυνατότητες μπορεί να είναι και άλλη η ημερομηνία, εννοώ τον Μάιο». Τάχθηκε ενάντια στο εμπάργκο στο ΣΚΑΙ λέγοντας: «Δεν ωφελεί σε τίποτα το εμπάργκο στον ΣΚΑΙ που συχνά λειτουργεί σαν κομματικό κανάλι, αλλά αυτό δεν πρέπει να μας κάμπτει, πρέπει να ακούγεται η φωνή μας παντού». Ο κ. Φίλης σημείωσε τέλος ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ ηττηθεί εκλογικά δεν θα υπάρξουν αναταράξεις αλλά ένας χρήσιμος πολιτικός προβληματισμός, δεν θα τεθεί θέμα ηγεσίας».