Στις αρχές Απριλίου αναμένεται να «τρέξει» η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση χρεών προς την Εφορία σε 120 δόσεις, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

Η ρύθμιση, η οποία θα συνοδεύεται με κούρεμα των προστίμων και προσαυξήσεων που μπορεί να φθάνει ακόμη και το 95%, θα δώσει την ευκαιρία σε πάνω από 4 εκατομμύρια φορολογουμένους να κλείσουν τους ανοιχτούς λογαριασμούς που έχουν με την Εφορία εξοφλώντας τα χρέη τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις, που θα φθάνουν μέχρι και τα 10 χρόνια.

Όπως αποκαλύπτουν Τα ΝΕΑ σήμερα στον σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου εντάσσεται και η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 που είναι σήμερα σε 48 αλλά με προϋποθέσεις.

Η αίτηση υπαγωγής στη νέα ρύθμιση θα γίνεται ηλεκτρονικά στο Taxisnet μέσω ειδικής εφαρμογής που θα αναπτύξει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων στην ιστοσελίδα της www.aade.gr.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν μισθωτοί, συνταξιούχοι, άνεργοι, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, επιχειρήσεις και επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους.

Οι δόσεις θα φθάνουν έως και τις 120 ανεξάρτητα από το ύψος της ληξιπρόθεσμης οφειλής, με την ελάχιστη μηνιαία δόση να διαμορφώνεται στα 25 ευρώ, ενώ η ρύθμιση θα συνοδεύεται με διαγραφή των προστίμων και προσαυξήσεων που έχουν επιβληθεί σε ποσοστό που μπορεί να φθάνει το 95%.

Ρόλο-κλειδί που θα προσδιορίζει τον τελικό αριθμό των δόσεων θα αποτελεί το εισόδημα του οφειλέτη. Σε κάθε περίπτωση θα κρίνονται η βιωσιμότητα του οφειλέτη και η δυνατότητα που θα έχει να εξυπηρετεί τη ρύθμιση. Οφειλέτες που έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη τους θα εξαιρούνται αυτομάτως από τη ρύθμιση.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το τέλος του 2017, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπαχθούν και οι φόροι που άφησαν απλήρωτοι οι φορολογούμενοι το 2018. Για να υπαχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να μη δημιουργεί νέα χρέη. Δηλαδή να πληρώνει ή να ρυθμίζει τις τρέχουσες οφειλές (φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κ.λπ). Ενδεχομένως από τη ρύθμιση της τελευταίας ευκαιρίας να εξαιρεθούν όσοι έχουν υπαχθεί στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.