Πώς θα σου φαινόταν, αν το σχολείο της γειτονιάς σου, παραμένει ανοιχτό και μετά τη λήξη των σχολικών μαθημάτων, λειτουργώντας με έναν διαφορετικό μέχρι τώρα τρόπο; Πώς θα σου φαινόταν το σχολείο σου κατά τις απογευματινές ώρες να μετατρέπεται σε έναν χώρο δημιουργίας, ελεύθερης έκφρασης και γνωριμίας εναλλακτικών εκπαιδευτικών προσεγγίσεων για όλους του κατοίκους της πόλης;

Ήδη, το…δρόμο έχουν ανοίξει τα σχολεία στο δήμο Αθηναίων, τα «Ανοιχτά Σχολεία», που κάθε απόγευμα ανοίγουν διάπλατα τις πόρτες και δίνουν ραντεβού στις αυλές για μαθητές – μικρούς και μεγάλους – που θέλουν να πάρουν μέρος σε μία σειρά από δράσεις.

Την ίδια στιγμή και 6 σχολεία του δήμου Θεσσαλονίκης, ανοίγουν καθημερινά τις πόρτες τους και υποδέχονται με πλούσιο πρόγραμμα δράσεων όλες και όλους τους κατοίκους της πόλης (ανεξαρτήτως ηλικιακής ομάδας, καταγωγής, οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης). Σε κάθε σχολείο, όπως άλλωστε αναφέρει και ανακοίνωση του δήμου της πόλης, πραγματοποιούνται δωρεάν κατά τις απογευματινές ώρες, εργαστήρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια αλλά και συναντήσεις της γειτονιάς με στόχο να αναδειχθούν τα σχολεία σε ζωντανούς πυρήνες της γειτονιάς.

Μετά από ανοιχτό κάλεσμα για τη συνδιαμόρφωση του προγράμματος δράσεων, συγκεντρώθηκαν 10 νέες δράσεις από 10 διαφορετικούς φορείς που είναι έτοιμοι να “υιοθετήσουν” τα έξι σχολεία και να συμβάλλουν σε μια καλύτερη γειτονιά με σημείο αναφοράς το σχολείο.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το ποια σχολεία είναι ενταγμένα στο πρόγραμμα, τις δράσεις και το ωράριο, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.openschoolsthess.gr.