Θερμά συγχαρητήρια στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του διαλόγου που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων στην αρχή της συνάντησής τους. Ο κύπριος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως, το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Ως ένα «ιστορικό βήμα» που ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας, η οποία έχει ως βασικό όπλο το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και από αυτή την άποψη μπορεί να βοηθήσει και στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό,  χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Αλέξης Τσίπρας. Τσίπρας – Αναστασιάδης κατά τη συνάντηση τους στη Λευκωσία συζήτησαν και για το συντονισμό των ενεργειών, ενόψει και της συνάντησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη.

Ο κ. Αναστασιάδης μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε:«Πριν και πάνω από όλα θέλω να σε συγχαρώ θερμά, διότι ύστερα από 30 χρόνια και μέσα από την τόλμη και την αποφασιστικότητα που επέδειξες, ένα μεγάλο θέμα που ταλάνιζε την Ελλάδα με τους γείτονες»», είπε ο κ. Αναστασιάδης και συνέχισε: «Η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, έδωσε τέλος σε μια αχρείαστη, κατά την άποψή μου, διαμάχη, ανοίγοντας πόρτες για συνεργασία, ανοίγοντας το δρόμο για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και δημιουργώντας προοπτικές μιας ισορροπημένης, αλλά και σταθερής πια σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, κάτι το οποίο θα επιτρέψει όχι μόνο τη στενότερη οικονομική συνεργασία, αλλά και τη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος. Θέλω να σε συγχαρώ θερμά και να ευχηθώ ό,τι καλύτερο».

Αλ. Τσίπρας: «Ιστορικό βήμα που ενισχύει τη διεθνή αξιοπιστία της Ελλάδας»

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Αναστασιάδη για τη φιλοξενία και τα καλά του λόγια και επισήμανε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα λέγοντας: «Είναι πράγματι ένα ιστορικό βήμα που κάνουμε, όχι μόνο διότι επιλύσαμε με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα μια διένεξη δεκαετιών, αλλά κυρίως διότι ενισχύουμε την αξιοπιστία της Ελλάδας στη διεθνή κοινή γνώμη και στο διεθνή παράγοντα, δίδοντας τη δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής και, μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύω, με ενισχυμένη τη στήριξη και την υποστήριξη και της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας».

Στο σημείο αυτό, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας μπορεί να βοηθήσει και την προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. «Διότι όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το διεθνές δίκαιο και αποδεικνύει, στη βάση του διεθνούς δικαίου, ότι μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα τα οποία έχει μπροστά της αυτή είναι που θέλει λύση. Άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν. Αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη και νομίζω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην 5η Σύνοδο των Χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου που έγινε χθες στη Λευκωσία, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το 2016 στην Αθήνα και είπε ότι η ενότητα και η συνεννόηση των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου είναι πολύ σημαντική για την Ευρώπη.

Ταυτόχρονα, παρατήρησε ότι η διοργάνωση της 5ης Συνόδου στην Κύπρο συμπίπτει με μια περίοδο έντονων διεργασιών στην ευρύτερη περιοχή.

«Είναι ευρύτατα αποσταθεροποιημένη, δυστυχώς, η περιοχή μας και η Κύπρος έχει αποδείξει, μαζί με την Ελλάδα, βεβαίως, αλλά και το σύνολο των χωρών της ΕΕ, ότι παλεύει για τη σταθερότητα, αποτελεί σταθερό πυλώνα στην περιοχή και είμαστε αταλάντευτοι υπερασπιστές της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, της συνεργασίας μεταξύ των χωρών και αυτά τα μηνύματα τα εκπέμψαμε χθες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πιστεύω», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Συντονισμός ενεργειών ενόψει της συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη

Ο κ. Αναστασιάδης, από την πλευρά του, επισήμανε πως η σημερινή συνάντηση τους έχει να κάνει και με το συντονισμό Ελλάδας-Κύπρου ενόψει και της επίσκεψης του κ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, την Τρίτη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μέσα στο πλαίσιο της στενότατης συνεργασίας που έχουμε προκειμένου να εξετάσουμε μαζί, να επισημάνουμε τις τελευταίες εξελίξεις, και ενόψει της επίσκεψης Λουτ, αλλά και της συνάντησης σου με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 5 Φεβρουαρίου, τους παραπέρα χειρισμούς προκειμένου να πετύχουμε αυτό που πάντα επιδιώκουμε: Μια λύση που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα, αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Ν. Αναστασιάδης: «Η Συμφωνία των Πρεσπών διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική»

Αμέσως μετά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας επανήλθε στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό σημείωσε: «Θέλω να ευχηθώ ό,τι καλύτερο για την Ελλάδα, για τις προσπάθειες που καταβάλλεις, και κατέβαλες ιδιαίτερα με την επικύρωση της Συνθήκης, κάτι που μαρτυρεί πως όταν υπάρχει θάρρος και πραγματισμός, ιδιαίτερα διάλογος, και όταν επικρατεί η λογική αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούνταν. Από την ώρα που διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού, από την ώρα που έχει κατά τον καλύτερο τρόπο αντιμετωπιστεί το θέμα ώστε να μην υπάρχουν αμφισβητήσεις κατά πόσο αποτελούν τους διάδοχους του Μεγάλου Αλεξάνδρου ή όχι, έχω την εντύπωση ότι αυτό που αποτυπώνει η Συμφωνία είναι όχι μόνο την αποφασιστικότητα, αλλά διασφαλίζει και τη μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας – που ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία. Δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως, το όνομα είχε δοθεί από το 1992 και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα».

Μετά την κατ΄ιδίαν συνάντηση Αναστασιάδη-Τσίπρα ακολούθησε διευρυμένη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν και οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, Σάββας Αγγελίδης και Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και υπηρεσιακοί παράγοντες.