Κοιτάς τη βιβλιοθήκη σου και σε πιάνει…. τρόμος καθώς είναι παραγεμισμένη μέχρι επάνω δεξιά και αριστερά με βιβλία, και αυτό που θέλεις δεν μπορείς να το βρεις, ενώ έχεις και σε δυο τρία ακόμη ντουλάπια βιβλία, cd, δίσκους; Το ίδιο συμβαίνει με τις ντουλάπες σου και το πατάρι σου, που ξεχειλίζουν από ρούχα, σεντόνια και άλλα είδη, τα οποία ούτε που θυμάσαι τι είναι, καθώς δεν τα χρησιμοποιείς;

Υπάρχουν τρόποι να… ελαφρύνεις το σπίτι σου από πράγματα που απλά σου πιάνουν χώρο και δυσκολεύουν την καθημερινότητά σου, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ρούχα, παπούτσια, έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές, βιβλία, cd, dvd, παιχνίδια, τσάντες και διακοσμητικά. Και δεν εννοούμε απλά να τα πετάξεις. Οι εναλλακτικές, που έχεις είναι αρκετές και διαφορετικές, ανάλογα με τα περιττά είδη.

Χάρισέ τα σε όσους θα τα βρουν χρήσιμα. Μπορείς για παράδειγμα να χαρίσεις σε κάποιο φίλο, έναν συγγενή, κάποιο γείτονα, κάποιο γνωστό, που του αρέσει να διαβάζει ή αγαπά τη μουσική, και θα εκτιμήσει την προσφορά, ένα καλό βιβλίο ή έναν παλιό δίσκο.

Προώθησε τα βιβλία σε δανειστική βιβλιοθήκη. Βιβλία μπορείς να χαρίσεις και σε κάποια δανειστική βιβλιοθήκη, απλά φρόντισε να επικοινωνήσεις από πριν μαζί τους ώστε να ενημερωθείς για το εάν και τι χρειάζονται. Σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να φροντίσεις και για την αποστολή των βιβλίων. Βιβλιοθήκες υπάρχουν και στην επαρχία ως γνωστόν.

Μπορείς να πουλήσεις ή να ανταλλάξεις πράγματα από «δεύτερο χέρι». Μια άλλη λύση είναι να πουλήσεις κάποια βιβλία, περιοδικά, μέχρι και bell, και κάποιους δίσκους ή cd, που δεν ακούς πια, έπιπλα από άλλες δεκαετίες και γενικότερα vintage αντικείμενα για όσους νοσταλγούν το παρελθόν. Προκειμένου να ενημερωθείς σχετικά (τιμές, τι πουλιέται κ.ο.κ.) δεν έχεις παρά να κάνεις μια βόλτα στο Μοναστηράκι (πλατεία Αβησσυνίας, Ηφαίστου), στο κέντρο (Γενναδίου, Ασκληπιού, Ιπποκράτους κ.ο.κ.) στα παλαιοπωλεία, στα βιβλιοπωλεία και στα δισκάδικα για να δεις τι ενδιαφέρον υπάρχει. Ανάλογα καταστήματα υπάρχουν σε διάφορες γειτονιές. Το ίδιο μπορείς να κάνεις και με πιο βαριά έπιπλα και άλλα αντικείμενα σπιτιού. Σε άλλα καταστήματα μπορείς να ανταλλάξεις μεταχειρισμένα είδη.

Πωλήσεις  μέσω Διαδικτύου. Πωλήσεις μπορείς να κάνεις και μέσω του Διαδικτύου, από το e-bay μέχρι άλλες ιστοσελίδες. Από μικρά διακοσμητικά αντικείμενα και ρούχα μέχρι υπολογιστές και αυτοκίνητα, όλα τα μεταχειρισμένα είδη βρίσκονται στην βιτρίνα του υπολογιστή σου, χάρη στα ειδικά sites.

Χάρισε σε όσους έχουν ανάγκη. Ρούχα, παπούτσια,  κουβέρτες, σεντόνια και παπλώματα θα πιάσουν τόπο εάν τα δώσεις σε ιδρύματα. Για παράδειγμα  για τους άστεγους της Αθήνας στο Κέντρο Υποδοχής και αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων -Κ.Υ.Α.Δ.Α. ή κάποιες οργανώσεις της Εκκλησίας αλλά και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς μέριμνας και προστασίας παιδιών, ακόμη και στο Παίδων ή σε κάποιο γηροκομείο.

 Ανακύκλωση. Υπάρχει και η λύση της ανακύκλωσης στους ειδικούς κάδους των Δήμων για χαρτί, αλλά και ρούχα.

Όποια λύση και εάν επιλέξεις, να θυμάσαι κάθε φορά που ξεκαθαρίζεις την αποθήκη, τη ντουλάπα ή το πατάρι σου, ότι όσα εσένα δεν σου χρειάζονται, τα έχεις βαρεθεί και θες να τα πετάξεις, μπορεί κάποιος άλλος να τα βρει χρήσιμα.  Έτσι θα διευκολύνεις και τον… ιστορικό του μέλλοντος.