«Η ΝΔ δεν είναι οπαδός μίας περίκλειστης, μίζερης, φοβικής και καχύποπτης Ελλάδας. Πιστεύει σε μία ανοιχτή Ελλάδα, είναι απέναντι σε λαϊκίστικες εξάρσεις και απορρίπτει τον βαλκανικό επαρχιωτισμό. Αυτή είναι η ΝΔ και με αυτήν πρέπει να συνομιλήσετε και όχι με τη ΝΔ που προσπαθείτε εσείς να επαναπροσδιορίσετε». Αυτό ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, στην Ολομέλεια, σημειώνοντας ότι «πρέπει να μη δημιουργήσουμε διχασμούς» και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προσπαθεί, για λόγους σκοπιμότητας, να επαναπροσδιορίσει τη ΝΔ.

Επίσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «δεν θέλησε τη στήριξη αυτής της ΝΔ, την καλύτερη ΝΔ που θα περίμενε κανείς να συναλλαγεί» γιατί δεν ήταν το εθνικό συμφέρον προτεραιότητά του.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να ζητήσει έγκαιρα τη συνεννόηση των κομμάτων και να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, ενώ τόνισε ότι η σύνθετη ονομασία έπρεπε να είναι το στοιχείο της διαπραγμάτευσης και η έσχατη γραμμή για να πάρουμε ανταλλάγματα, αλλά το μόνο που κατάφερε η χώρα μας ήταν ένα άνοιγμα στα Βαλκάνια.

«Δεν είναι βάση αυτό μίας ειλικρινούς συνεννόησης γι’ αυτό απαντάμε αρνητικά» επισήμανε, ενώ επανέλαβε τη θέση της ΝΔ ότι πρέπει απαραίτητα να κατατεθεί στη Βουλή το κωδικοποιημένο σύνταγμα των Σκοπίων, το οποίο, όπως είπε, έχει τροποποιηθεί 33 φορές. «Αν προσπαθούσαμε όλοι μαζί, ποιος λέει ότι δεν θα είχαμε καταφέρει καλύτερη λύση» παρατήρησε κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι στόχος του ήταν «το κομματικό συμφέρον και η διάσπαση της αντιπολίτευσης και από κει και πέρα το εθνικό συμφέρον».

«Ελπίζω να έχετε σχεδιάσει τα επόμενα βήματα και να διορθωθούν τα κενά εν τη πράξη που αφήνει η Συμφωνία, γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει τη ζημιά. Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή, από την άλλη πλευρά υπήρχε συνομιλητής, αλλά ο κ. Τσίπρας αντί για το συμφέρον της Ελλάδας επέλεξε ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργία» κατέληξε ο κ. Δένδιας.

Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης, υπογράμμισε: «Μετριοπαθής η δήλωση του Κώστα Καραμανλή, μετριοπαθέστατη του κυρίου Δένδια. Ελήφθη το μήνυμα για κατευνασμό και απομάκρυνση από το τοξικό κλίμα και τον αντικοινοβουλευτισμό».

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις του κ. Δένδια για έγκαιρη συνεννόηση, ο κ. Ξυδάκης αντέτεινε ότι την ευθύνη για τη χάραξη της εξωτερικής πολιτικής την έχει η κυβέρνηση, ενώ το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι ένα άτυπο όργανο που δεν μπορεί να δεσμευτεί και έφερε ως παράδειγμα το 1992, οπότε οδηγήθηκε σε αδιέξοδο και απορρίφθηκε κάθε είδος επικοινωνίας.