Η ευρωπαϊκή δικαστική ένωση “MEDEL”, της οποίας μέλος είναι η Εταιρία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, εξέδωσε ανακοίνωση για την καταδίκη από τουρκικό δικαστήριο του τούρκου δικαστή Murat Arslan.

Τα βασικά σημεία της ανακοίνωσης έχουν ως εξής:

Ο Murat Arslan ήταν πρόεδρος της YARSAV, δικαστικής ένωσης που αριθμούσε περίπου 1800 μέλη και συμμετείχε στη MEDEL.  Πρόεδρος της YARSAV εκλέχτηκε το 2011 και ως εκπρόσωπός της συμμετείχε σε διεθνείς συναντήσεις δικαστών και εισαγγελέων στο πλαίσιο διαφόρων οργανισμών ( IAJ, MEDEL. EAJ). Οι παρεμβάσεις του στη δημόσια ζωή της Τουρκίας ήταν πολλές μέσω συνεδρίων, συζητήσεων, άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά, πάντοτε προς την κατεύθυνση του σεβασμού του κράτους δικαίου, των δικαιωμάτων και της δικαστικής ανεξαρτησίας. Λόγω της δράσης του ως πρόεδρος της YARSAV απομακρύνθηκε το 2015 από τη θέση του βοηθού δικαστή στο Συνταγματικό Δικαστήριο και τοποθετήθηκε σε άλλο δικαστήριο. Μετά το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 η YARSAV καταργήθηκε με διάταγμα και ο Murat Arslan απολύθηκε, όπως και χιλιάδες άλλοι τούρκοι δικαστές, και στη συνέχεια συνελήφθη. Τον Οκτώβριο του 2017 η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης απένειμε στον Murat Arslan το βραβείο Vaclav Havel και κατά τη διάρκεια της απονομής ένα μέλος της MEDEL διάβασε το λόγο που είχε γράψει ο ίδιος για την τελετή.

Στις 18.1.2019 τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τον Murat Arslan σε δέκα χρόνια φυλακή. Η ποινή δεν αποτέλεσε έκπληξη διότι η διαδικασία ενώπιον των τουρκικών δικαστηρίων δεν ήταν διαφανής και δεν πληρούσε τα κριτήρια της δίκαιης δίκης. Ο Murat Arslan αντιμετωπίζει πολύ σκληρές συνθήκες κράτησης καθώς στο κελί συνωστίζονται 16 άτομα, 8 εκ των οποίων κοιμούνται στο πάτωμα, ενώ δεν υπάρχουν και επαρκείς τουαλέτες. Η κράτησή του ανανεωνόταν πριν τη δίκη αυτόματα, κάθε μήνα, χωρίς δικαστική ακρόαση, όπως προβλέπει η νομοθεσία περί έκτακτης ανάγκης. Οι δικηγόροι δεν είχαν πρόσβαση στο φάκελο της δικογραφίας και του επιβλήθηκε ποινή απαγόρευσης επισκεπτηρίου από τις αρχές της φυλακής διότι σε επιστολή προς τη σύζυγό του ασκούσε κριτική στην επικρατούσα κατάσταση. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου άλλαξε τέσσερις φορές χωρίς να δοθεί αιτιολογία της αντικατάστασης.

Στο λόγο του στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ο  Murat Arslan είχε αναφέρει μεταξύ άλλων: “Απευθύνομαι σε εσάς από τη φυλακή μιας χώρας στην οποία το κράτος δικαίου είναι σε αναστολή και απέχει μακράν από τις αρχές της δημοκρατίας, όπου οι διαφωνούντες, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων, οι φίλοι της ειρήνης θεωρούνται τρομοκράτες και φυλακίζονται. Το τίμημα που πληρώνουμε ενισχύει την πίστη μας ότι στους καιρούς που έρχονται το κράτος δικαίου και η δημοκρατία θα επικρατήσουν”.