Ένταση σημειώνεται αυτή την ώρα στο Σύνταγμα στο συλλαλητήριο ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τις δυνάμεις των ΜΑΤ να κάνουν εκτεταμένη χρήση χημικών.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν έξω από τη Βουλή, λίγη ώρα μετά την λήξη του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος καθώς κουκουλοφόροι πέταξαν πέτρες στους άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση χημικών.

Η ένταση ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 το βράδυ όταν οι κουκουλοφόροι ξεκίνησαν πετροπόλεμο με την αστυνομία.

Νωρίτερα, ομάδα κουκουλοφόρων έσκισε και στη συνέχεια έκαψε μία σημαία των Σκοπίων μπροστά στα σκαλιά της Βουλής, ενώ πέταξαν και φωτοβολίδα.

Προσαγωγές

Νωρίτερα η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές προσαγωγές, καθώς και συλλήψεις ατόμων που κρίθηκαν ύποπτα για τέλεση επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί ο ακριβής αριθμός των προσαγωγών, ούτε για ποιο λόγο προσήχθησαν. Ωστόσο πληροφορίες κάνουν λόγο για 80 προσαγωγές.

Υπενθυμίζεται ότι τα κύρια συνθήματα των περίπου 3.000 διαδηλωτών αφορούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, από τον οποίο ζητούν να παραιτηθεί, θεωρώντας έτσι πως δεν θα προχωρήσει η συμφωνία.

Μάλιστα έχει υψωθεί και σχετικό πανό που γράφει «Παυλόπουλε παραιτήσου».

Ακόμη, οι διαδηλωτές καταφέρονται εναντίον του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εναντίον των βουλευτών και του συνόλου του πολιτικού κόσμου με το σύνθημα «Αλήτες, Προδότες, Πολιτικοί».

Από νωρίς στην πλατεία, βρίσκονταν περίπου 100 άτομα με κουκούλες και σημαίες, οι οποίοι φώναζαν διαρκώς εθνικιστικά συνθήματα όπως «Λαός-στρατός-εθνικισμός» και «Να καεί το … η Βουλή».

Με προτροπή των τελευταίων, λίγο μετά τις 18:00 ο κόσμος μετακινήθηκε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ αργότερα το σκέπασαν με μια ελληνική σημαία και άφησαν ένα στεφάνι που γράφει «Ή Μακεδονία είναι ελληνική» με υπογραφή «Ο μέγας Αλέξανδρος».

Μάλιστα εκείνη την ώρα προέκυψαν τα πρώτα μικροεπεισόδια, όταν κουκουλοφόροι που βρίσκονται έξω από τη Βουλή πλησίασαν το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και διαπληκτίστηκαν με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που φρουρούν τη Βουλή.

Νέο συλλαλητήριο αύριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι νέο κάλεσμα για συλλαλητήριο στο Σύνταγμα απηύθνε ο πρόεδρος της Παμμακεδονικής Συνομοσπονδίας, Ιωάννης Αθανασιάδης.

Μετά την απόφαση να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών το μεσημέρι της Παρασκευής, οι Παμμακεδονικές Ομοσπονδίες απηύθυναν νέο κάλεσμα για την Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι, προκειμένου να δείξουν την αντίθεσή τους στην ψήφιση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.