Το Μάρτιο θα ληφθεί από το Eurogroup η απόφαση για την επιστροφή στην Ελλάδα της πρώτης δόσης, ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης (ΑNFAs και SMPs), σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης που ενημέρωσε τους εκπροσώπους Τύπου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η δεύτερη αξιολόγηση της χώρας από τους θεσμούς, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής ενισχυμένης εποπτείας, βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις τεχνικές προετοιμασίες να λαμβάνουν χώρα αυτές τις ημέρες στην Αθήνα.

Στις 21 Ιανουαρίου, οι επικεφαλής των θεσμών θα μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσουν την κατάσταση και να κάνουν την «πρώτη» προφορική ενημέρωση προς το Euroworking Group που συνεδριάζει στο τέλος Ιανουαρίου.

Στις 27 Φεβρουαρίου οι θεσμοί αναμένεται να δώσουν στη δημοσιότητα τη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, βάσει της οποίας θα ληφθεί η απόφαση για την αποδέσμευση της πρώτης δόσης των περίπου 600 εκατ. ευρώ από την επιστροφή των SMPs και ANFAs.

Ως εκ τούτου, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι το Μάρτιο, και όχι νωρίτερα, το Eurogroup θα είναι σε θέση να λάβει την απόφαση αυτή, στη βάση των αποτελεσμάτων της μεταρρυθμιστικής πορείας της χώρας.

Αναφορικά με τη συνεδρίαση του Εurogroup, της προσεχούς Δευτέρας (21/1) η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, δεδομένου ότι την ίδια μέρα ξεκινάει στην Αθήνα και η επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο βασικό θέμα της συνεδρίασης είναι η εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, όπου οι υπουργοί θα βασιστούν στα συμπεράσματα της συζήτησης που είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις 14 Δεκεμβρίου.