Με μπαράζ αυξήσεων στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος η ΔΕΗ επιδιώκει να ανακτήσει τις επιβαρύνσεις από τις αδιέξοδες κυβερνητικές επιλογές στην αγορά, αλλά και την ίδια τη Δημόσια Επιχείρηση.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μανόλης Παναγιωτάκης έκανε χθες γνωστό στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης με τους δημοσιογράφους πως η εταιρεία πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις τιμολογίων καθώς «δεν μπορεί να απορροφά άλλο τις επιβαρύνσεις, αλλά και προκειμένου να έχει μία επιτυχημένη έξοδο δανεισμού στις αγορές».

Οι ανατιμήσεις – μονοψήφιες σε ποσοστό σύμφωνα με τον ίδιο – θα περάσουν με την καθιέρωση ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σημαίνει με απλά λόγια ότι το όποιο κόστος που δεν μπορεί να σηκώσει η ΔΕΗ από την άνοδο των χρηματιστηριακών τιμών των ρύπων θα το μετακυλίει στους καταναλωτές. Σημειώνεται ότι η δημόσια εταιρεία επωμίζεται και μεγάλο κόστος αγοράς δικαιωμάτων CO2 λόγω της λιγνιτικής της παραγωγής. Επιπλέον, ο ίδιος ο Παναγιωτάκης δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να ψαλιδιστεί και η έκπτωση 15% που απολαμβάνουν περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πελάτες της, οι οποίοι και είναι συνεπείς στις πληρωμές τους.

Επιλογές της κυβέρνησης

Απέδωσε τις δύο αλλαγές στους λογαριασμούς των συνολικά 7,4 εκατομμυρίων πελατών της στις δαπάνες ύψους 1 δισ. ευρώ που επωμίστηκε η δημόσια εταιρεία, όπως η χρέωση για την κάλυψη του ελλείμματος του λογαριασμού των ΑΠΕ, οι δημοπρασίες προθεσμιακών προϊόντων κ.λπ. Επιβαρύνσεις, οι οποίες κατά κύριο λόγο προκλήθηκαν από κυβερνητικές επιλογές.

Εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, όμως, πληρώνουν από τον περασμένο μήνα κι άλλη αύξηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Ο λόγος για την επιβολή χρέωσης 1 ευρώ για όσους επιλέγουν να λαμβάνουν σε έντυπη μορφή και ταχυδρομικώς τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Με τον τρόπο αυτό η επιχείρηση, όπως υποστηρίζει, επιδιώκει να καλύψει το κόστος έκδοσης και ταχυδρομικής αποστολής των λογαριασμών. Σημειωτέον ότι ετησίως ο αριθμός τους ανέρχεται σε περίπου 40 εκατομμύρια.

Ο Παναγιωτάκης έκανε γνωστό χθες ότι 600.000 πελάτες της εγγράφηκαν και δήλωσαν στην ηλεκτρονική υπηρεσία της εταιρείας e-bill την αποστολή μόνο μέσω email των λογαριασμών τους. Για αυτούς αλλά και για όσους κάνουν τη συγκεκριμένη επιλογή θα υπάρχει και μείωση κατά 1 ευρώ της συνολικής αξίας.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή με νεότερη παρέμβασή του καλεί τη ΔΕΗ να πάρει πίσω τη χρέωση του ενός ευρώ στους έγχαρτους λογαριασμούς καθώς παραβιάζει τον κανονισμό προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τη νομοθεσία περί προστασίας καταναλωτή. Οπως αναφέρει μάλιστα η ανεξάρτητη Αρχή η ΔΕΗ το κόστος αυτό το έχει μετακυλίσει και συνεπώς η χρέωση του 1 ευρώ συνιστά μονομερής αύξηση του τιμολογίου της.

Ο Παναγιωτάκης, αν κι ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι έσοδα προσδοκά από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος, απέφυγε να απαντήσει.

Πάντως συνέδεσε την αναγκαιότητα των ανατιμήσεων με την έξοδο της Επιχείρησης στις αγορές για δανεισμό μέσα από την έκδοση του ομολόγου. Η κίνηση αυτή αναμένεται τον Φεβρουάριο, «κι αν», όπως είπε, «δεν γίνουν οι αυξήσεις τότε δεν θα μπορεί να καταφύγει στον δανεισμό».

Οπως διευκρίνισε οι αναπροσαρμογές αναμένονται περί το δεύτερο με τρίτο τρίμηνο του έτους, αλλά αν πάρει ένα σαφές σινιάλο της κυβέρνησης, τότε θα μπορέσει να βγει στις αγορές τον επόμενο μήνα για να δανειστεί 250 με 300 εκατ. ευρώ.