«Η τετραετής κυβερνητική μας συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο ήταν μια “καλή” συνεργασία και αναμφισβήτητα θετική για τη χώρα μας», δήλωσε ο Γιάννης Μπαλάφας η οποία όπως είπε: «πέτυχε τους βασικούς της προγραμματικούς στόχους, δηλαδή έξοδο από το μνημόνιο, βήματα ανάκαμψης της οικονομίας, διερεύνηση από τη δικαιοσύνη περιπτώσεων διαφθοράς – διαπλοκής για απόδοση ευθυνών. Στο νέο μεταμνημονιακό τοπίο, με νέα διακυβεύματα και με κεντρικό σημείο διαφοροποίησης τη συμφωνία των Πρεσπών, η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ έφτασε στο τέλος της, με δεδομένα όσα παραπάνω είπα».

Σχολιάζοντας την απόφαση του πρωθυπουργού να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, ο Γ. Μπαλάφας δήλωσε μιλώντας στο Real FM: «τι πιο καθαρό και πολιτικά γενναίο, θα έλεγα. Εξάλλου και η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης αυτό ζητούσε, θεωρώντας ότι δεν θα τολμούσε ο Τσίπρας να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Για άλλη μια φορά έπεσε έξω στον υπολογισμό του. Στο επόμενο διήμερο, στη Βουλή, οι έλληνες βουλευτές θα αποφασίσουν το “ναι”ή το ”όχι” στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Νομίζω ότι πρόκειται για μία άψογη κοινοβουλευτική πρακτική».

Και για το επόμενο διάστημα, «η κυβέρνησή μας χρειάζεται ένα πολιτικό χρόνο για να ψηφίσει και να εφαρμόσει τα μέτρα που ήδη έχει δρομολογήσει, μέτρα που βελτιώνουν την οικονομική κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων, καθώς και της μεσαίας τάξης. Αναφέρομαι, ιδιαίτερα, στην αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου από 01/02/2019, στο νέο σύστημα ενισχυμένης προστασίας της πρώτης κατοικίας, στην εφαρμογή των 120 δόσεων για οφειλές στο δημόσιο – ασφαλιστικά ταμεία, στην επιδότηση ενοικίου κλπ. Επίσης αναφέρομαι στην προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης και στο νέο συναινετικό πλαίσιο για τις σχέσεις εκκλησίας – κράτους. Το αμέσως επόμενο διάστημα σκοπεύουμε να φέρουμε για ψήφιση και τη συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία απόλυτα επωφελή για την πατρίδα μας».

Έντονα επικριτικός για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Γιάννης Μπαλάφας δήλωσε κλείνοντας: «Πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης μας προκαλούσε να ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Τώρα που η ψήφος εμπιστοσύνης δρομολογείται, αναδείχθηκε όλη η αμηχανία, καθώς και η ιδιοκτησιακού αντίληψη της ΝΔ με την κυβερνητική εξουσία. Απειλές, αντισυνταγματικές “νουθεσίες” προς κάθε κατεύθυνση, αντικοινοβουλευτική αμφισβήτηση της δυνατότητας ελεύθερης έκφρασης των βουλευτών, απαράδεκτοι χαρακτηρισμοί. Δυστυχώς, η ΝΔ δείχνει ακόμα μια φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για το καλό της Ελλάδας αλλά για τη δική της παλινόρθωση. Με καθοδήγηση από την ακροδεξιά ομάδα Σαμαρά – Βορίδη – Γεωργιάδη κατεβαίνει κάθε μέρα στη σκάλα του πιο άπληστου νεοφιλελευθερισμού και της υιοθέτησης καθαρά ακροδεξιάς ατζέντας».