Λέμε όχι στην ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είπε ο Πάνος Καμμένος στη συνέντευξη Τύπου.

Ο Π. Καμμένος είπε ότι η Συμφωνία με την ΠΓΔΜ παραβιάζει το Σύνταγμα και επιτέθηκε στον πρώην υποιυργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά κατηγορώντας τον ότι «εκχώρησε εθνική κυριαρχία».

«Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά από την ψυχή των πολιτών. Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο. Για αυτό το λόγο σήμερα ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση την οποία πονάμε, που την είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Αλλά αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, κάθε φορά που μας διαλύουν, διπλασιαζόμαστε!

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας «τώρα ήρθε η ώρα θα παραδώσουμε την καρέκλα. Να σπάσουμε την καρέκλα», επαναλαμβάνοντας πως χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους για τη Μακεδονία και δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον όρο «Βόρεια Μακεδονία»».

Οπως ανέφερε δεν θα στηρίξουν την κυβέρνηση σίγουρα οι κ. Κόλλια Τσαρουχά και ο κ. Κατσίκης ενώ για την κ. Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη άφησε σαφείς αιχμές για την απουσία τους και τους προειδοποίησε ότι θα διαγραφούν από τους ΑΝΕΛ αν στηρίξουν την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα άφησε ξεκάθαρη αιχμή κατά της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά και του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλη Κόκκαλη, οι οποίοι απουσιάζουν σε επίσημο ταξίδι στο εξωτερικό. «Μια μέρα σαν την σημερινή», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, «αυτοί οι δύο επέλεξαν να πάρουν το αεροπλάνο και να πάνε στην Κίνα».

Στη συνέχεια, ο κ. Καμμένος απηύθυνε έμμεση προειδοποίηση προς τους βουλευτές του που ενδεχομένως σκέπτονται να βγουν από το «μαντρί», υπενθυμίζοντάς τους πως «από τους 33 βουλευτές που έχουν φύγει μέχρι τώρα από τους ΑΝΕΛ ούτε ένας δεν κατάφερε να εκλεγεί έστω δημοτικός σύμβουλος».

«Υπογράφω πρόταση μομφής της ΝΔ εάν ο Μητσοτάκης δεσμευθεί ότι θα καταργήσει τη συμφωνία των Πρεσπών».

«Μία από τις θέσεις στο πρώτο συνέδριό μας ήταν να μην παραδώσουμε το όνομα της Μακεδονίας. Για αυτό ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που πονάμε, την χτίσαμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που είδαμε για πρώτη φορά να συγκρούεται με τη διαφθορά, που έδωσε ελπίδα στους Ελληνες, έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Αλλά αν εμείς δώσουμε την εμπιστοσύνη μας θα είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών, την παράδοση του όρου Μακεδονία», είπε ο κ. Καμμένος.

«Τη δεδομένη στιγμή που τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αλλά υποκρύπτεται ξεκάθαρα θέμα εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών, με πολύ βάρος στην καρδιά μας λέμε όχι», συμπλήρωσε.

O κ. Καμμένος ανέφερε:

«Στην τελευταία συνεδρίαση ρώτησα την ΚΟ αν καταρχήν υπάρχουν διαφωνίες για Συμφωνία των Πρεσπών. Η μόνη διαφωνία που υπάρχει είναι του Παπαχριστόπουλου που την έχει εκφράσει εδώ και καιρό. Οι υπόλοιποι, όσοι εκλήθησαν να λάβουν θέση, ήταν ξεκάθαροι κατά της Συμφωνίας. Συμπεριλαμβανομένου του κ. Κόκκαλη. Απούσα ήταν η κ. Κουντουρά. Είναι γνωστές οι θέσεις του καθενός και το τι θα πράξουμε στις 2 ψηφοφορίες. Πλην των 2 υπουργών που βρίσκονται στην Κίνα, ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει χθες το αεροπλάνο και να πάει στην κίνα. Δεν περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Θα προχωρήσουμε με εντιμότητα και απέναντι στον εταίρο μας και στον λαό. Αν τεθεί θέμα εμπιστοσύνης θα ψηφίσουμε αυτό που θα δεσμευτεί ο καθένας ξεχωριστά. Αν κάποιοι ανταλλάξουν την κυβερνητική θέση με ψήφο, θα διαγραφούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο κ. Τσίπρας θέτει θέμα εμπιστοσύνης λόγω «υπερευαισθησίας» γιατί «δεν είχε κανένα λόγο να το κάνει».

Ο υπουργός Αμυνας, μέχρι αύριο, δείχνει να μην ελέγχει την κοινοβουλευτική του ομάδα και αναζητά στηρίγματα για να διατηρήσει το κόμμα του σε ανεξάρτητους βουλευτές που θα τον ενισχύσουν. Ηδη ακούγεται το όνομα του Νίκου Νικολόπουλου.