Η  πρώτη αγωγή από συγγενείς θύματος για τη φονική πυρκαγιά στο Νέο Βουτζά σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα για «εγκληματικές παραλείψεις των αρμοδίων οργάνων» κατατέθηκε σήμερα από συγγενείς θύματος.

Με την αγωγή τους επτά συγγενείς του θύματος της φονικής πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου 2018,  διεκδικούν ως αποζημίωση 1.450.315 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν.

«Για την πρωτόγνωρη βιβλική καταστροφή υπάρχουν τεράστιες ποινικές και αστικές ευθύνες αρμοδίων και επιφορτισμένων οργάνων του κρατικού μηχανισμού και της αυτοδιοίκησης για την πρόληψη, διαχείριση και αντιμετώπιση τέτοιων σοβαρών κρίσεων και εκτάκτων φυσικών φαινομένων, που έχουν σχέση με τον ευαίσθητο τομέα της πολιτικής προστασίας της χώρας μας», αναφέρουν στην αγωγή τους, επισημαίνοντας ότι από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, έως και την ολοκλήρωση της καταστροφής, «υπάρχει εγκληματική έλλειψη ενεργοποίησης όλων των αρμοδίων οργάνων, καθώς δεν εφαρμόστηκαν οι ρητά προβλεπόμενες σχετικές διατάξεις για την πολιτική προστασία.»

Οι συγγενείς του θύματος κάνουν λόγο για εγκληματικές παραλείψεις τόσο του Ελληνικού Δημοσίου (Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛ.ΑΣ), όσο και της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.  «Ο  θάνατος του συγγενή μας όπως και των υπολοίπων θυμάτων οφείλεται αποκλειστικά στις εγκληματικές παραλείψεις των υπευθύνων και αρμοδίων οργάνων . Αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα εκ του Νόμου ενδεδειγμένα μέτρα, θα είχε αποφευχθεί το ασύλληπτο δράμα και ο θάνατος των 100 μέχρι σήμερα ανθρώπων.

Οι συνθήκες που βρήκε τραγικό θάνατο ο άνθρωπός μας είναι πρωτόγνωρες, δραματικές, φρικιαστικές και απερίγραπτες. Τα άτυχα θύματα βρέθηκαν εντελώς ανυπεράσπιστα στο έλεος της φονικής πυρκαγιάς.»

Η αγωγή των συγγενών του 70χρονου συνταξιούχου καθηγητή θα εκδικαστεί από το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας.