Ούτε ένα θετικό μέτρο, όπως η επιστροφή των αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια, δεν μπορεί να μην έχει λάθη και να φέρνει μεγάλες γκρίνιες. Το σοκ που υπέστησαν χιλιάδες απόστρατοι και συνταξιούχοι στα ειδικά μισθολόγια βλέποντας τα «κουτσουρεμένα» αναδρομικά, θα έχει συνέχεια.

Οι δικαιούχοι κάνουν λόγο για εμπαιγμό αφού τα ποσά που είδαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους την περασμένη Παρασκευή ήταν πολύ μικρότερα από αυτά τα οποία υπολόγιζαν και περίμεναν ότι θα εισπράξουν. Πολλοί μάλιστα με τα ίδια χρόνια υπηρεσίας και τον ίδιο βαθμό έλαβαν διαφορετικά ποσά. Περίμεναν έναν καλό χριστουγεννιάτικο μποναμά και τελικά είδαν υπερφορολογημένα ποσά. Ηδη το συντονιστικών των τριών Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών (ΕΑ.ΑΣ.-ΕΑΑΝ-ΕΑΑΑ)  προσφεύγει στη Δικαιοσύνης τονίζοντας ότι μετά τη μεταφορά στους λογαριασμούς των δικαιούχων και των ορφανικών οικογενειών αυτών, των λεγομένων αναδρομικών (στην ουσία παρανόμως παρακρατηθείσες-περικοπείσες συντάξιμες αποδοχές), διαπιστώθηκαν τα εξής:

– Πολύ λιγότερα ποσά από αυτά τα οποία υπολόγιζαν.

– Τεράστιες διαφορές στα ποσά για ίδιες κατηγορίες δικαιούχων.

– Περιπτώσεις με μηδενικά ή ευτελή ποσά.

Παράλληλα, γιατροί και πανεπιστημιακοί είναι ακόμα στο… περίμενε, αφού δεν έχουν λάβει τα αναδρομικά, ενώ οι ενώσεις απόστρατων είναι έτοιμες για προσφυγές.

Οι μειώσεις που έγιναν ήταν πολλές, ωστόσο οι υπηρεσίες κρατούν στο σκοτάδι τους δικαιούχους καθώς ακόμη δεν έχουν αποστείλει ενημερωτικά σημειώματα για τις ακριβείς περικοπές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγιναν οι εξής μειώσεις:

Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων

Περικοπή νόμου 4024/2011

Περικοπή νόμου 4051/2012

Περικοπή νόμου 4093/2012

Κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ

Φόρος εισοδήματος 20%

Πλέον αναμένεται να γίνει νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ώστε να ζητήσουν να γίνει νέος υπολογισμός των αναδρομικών τους. Οόσοι δικαιούχοι είδαν να τους πιστώνονται ποσά που δεν αντιστοιχούσαν σε αυτά που έπρεπε να λάβουν θα πρέπει να υποστούν νέα ταλαιπωρία και να περιμένουν να δουν αν θα δικαιωθούν ή όχι.