Τροφή για ένταση της πολεμικής ΣΚΑΙ – κυβέρνησης έδωσε η επίθεση το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΙ στο Νέο Φάληρο, με το σταθμό να καταγγέλλει ότι το κτίριο ήταν χωρίς καμία επιτήρηση από τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής. Πληροφορίες που μεταδίδει η ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ, σημειώνουν ότι οι συχνές αναφορές τρομοκρατών και μελών αντιεξουσιαστικών συλλογικοτήτων κατά του σταθμού και των δημοσιογράφων του είχαν κινητοποιήσει την αντιτρομοκρατική για ενδεχόμενο τρομοκρατικό χτύπημα στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ. Έτσι, το κτίριο είχε τεθεί υπό επιτήρηση από τις 10 το βράδυ έως και τις 6 τα ξημερώματα, ωστόσο, άγνωστο από ποιον και γιατί, αποφασίστηκε η διακοπή της επιτήρησης, καθώς υποβαθμίστηκε το ενδεχόμενο επίθεσης.

Στελέχη της αντιτρομοκρατικής περιγράφουν την επίθεση ως την «τέλεια έκρηξη», καθώς τα υλικά έχουν εξαϋλωθεί, γεγονός, που όπως αναφέρουν εκτιμήσεις δείχνει έμπειρους τρομοκράτες ενώ οι άνδρες της αντιτρομοκρατικής αναμένουν τα εργαστηριακές αναλύσεις του «μαγειρέματος» των εκρηκτικών υλών από το Γενικό Χημείο του Κράτους.

Οι έρευνες επικεντρώνουν και στα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που λειτουργούν περιμετρικά του κτιρίου του τηλεοπτικού σταθμού σε μια προσπάθεια να εντοπιστεί το όχημα διαφυγής που χρησιμοποίησαν οι δράστες της επίθεσης. Το συγκεκριμένο όχημα, είναι σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι ενδεχομένως να είναι το μαύρο Opel Corsa που βρέθηκε καμένο στα Άνω Πετράλωνα, καθώς σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το εν λόγω όχημα φέρεται να εμφανίζεται σε βίντεο από κάμερα ασφαλείας και να πραγματοποιεί διέλευση μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ, μεταξύ 1.40 π.μ. και 1.45 π.μ.

Oι τρομοκράτες έδειξαν να μην ενδιαφέρονται για τις κάμερες ασφάλειας που υπήρχαν στην περιοχή, καθώς είχαν πάρει τα μέτρα τους φορώντας κουκούλες και μαύρα ρούχα που δεν άφηναν εκτεθειμένα τα χαρακτηριστικά τους.

Όσον αφορά το σχεδιασμό και τον τρόπο εκτέλεσης της επίθεσης, αστυνομικές πηγές θεωρούν πως τρία άτομα αποτέλεσαν την «ομάδα κρούσης» και ήταν επιφορτισμένα με το να τοποθετήσουν το σακίδιο, δύο άτομα έδρασαν ως ομάδα υποστήριξης και δύο διαφορετικά πραγματοποίησαν τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην ιστοσελίδα και τον τηλεοπτικό σταθμό, με τηλέφωνα που χρησιμοποίησαν για μία και μοναδική φορά.

Τα στίγματα εκπομπής των κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποίησαν φάνηκε ότι έγιναν από το κέντρο της Αθήνας.

Τα στελέχη της αντιτρομοκρατικής εξετάζουν την πιθανότητα πίσω από την επίθεση να κρύβονται ο «σγουρομάλλης» και ο «ξανθός», είτε «Τριαντόπουλος» και «Παπαδόπουλος». Πλαστές ταυτότητες με φωτογραφίες των δύο ανδρών είχαν βρεθεί το 2017 στο διαμέρισμα-γιάφκα της Πόλας Ρούπα, στην Ηλιούπολη της Αθήνας.

Η αντιτρομοκρατική αναμένει πλέον την προκήρυξη με την ανάληψη ευθύνης, που εκτιμά πως θα φέρει την «υπογραφή» της Ομάδας Λαικών Αγωνιστών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις για την επίθεση χρησιμοποιήθηκε βόμβα επτά έως 10 κιλών και η εκρηκτική της ύλη ήταν ζελατινοδυναμίτιδα με νιτρινικό αμμώνιο και ΤΝΤ. Η βόμβα τοποθετήθηκε σε σακίδιο πάνω στο κιγκλίδωμα δρόμου με τάι ραπ ή μεταλλικό λουκέτο μοτοσικλέτας.

«Πόλεμος»

Η έκρηξη της βόμβας στο κτίριο του ΣΚΑΙ, έφερε και νέα «έκρηξη» στις σχέσεις ΣΚΑΙ –  ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο πρόεδρος του Ομίλου Γιάννης Αλαφούζος κατηγόρησε ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.  Στη δήλωση του ο Γ. Αλαφούζος σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι από το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκινήσει μία απίστευτη εκστρατεία λάσπης και διασποράς ψευδών ειδήσεων εναντίον του ΣΚΑΙ, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν σέβεται και δεν υπερασπίζεται την πολυφωνία και την ελευθερία της έκφρασης.

Ολόκληρη η δήλωση του Ιωάννη Αλαφούζου:

«Στον ΣΚΑΙ πάντα πιστεύαμε στην ελευθερία της έκφρασης και στην πολυφωνία. Πιστεύουμε μάλιστα ότι είναι υποχρέωση της κάθε κυβέρνησης να υπερασπίζεται αυτής της πολυφωνίας και της ελευθερίας της έκφρασης. Δυστυχώς από το 2014 ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ έχουν ξεκινήσει μία απίστευτη εκστρατεία λάσπης εναντίον του ΣΚΑΙ και μια εκστρατεία διασποράς ψευδών ειδήσεων εις βάρος μας. Συνεπώς πιστεύω ότι βασικός ηθικός αυτουργός για την σημερινή επίθεση είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Στη δήλωση Αλαφούζου απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε έντονο ύφος. Με γραπτή ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου κάνει λόγο για «συκοφαντία που ξεπερνά τα όρια της αθλιότητας» η οποία επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής του «εμπάργκο» που έχει επιβάλλει στον ΣΚΑΙ το κόμμα.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η βομβιστική επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ είναι μια εγκληματική ενέργεια, που καταδικάστηκε απερίφραστα από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τόνους. Φαίνεται, όμως, ότι ο κ. Αλαφούζος άδραξε την ευκαιρία της επίθεσης για να εντείνει αυτό που κάνει τρία χρόνια τώρα από τα μέσα ενημέρωσης των οποίων είναι ιδιοκτήτης. Τη συκοφαντία, που ξεπερνά τα όρια της αθλιότητας. Με τις ανοησίες του κολλητού του κ. Γεωργιάδη, Άρη Πορτοσάλτε περί ηθικής αυτουργίας της κυβέρνησης, τις οποίες επαναλαμβάνει ο κ. Αλαφούζος, επιβεβαιώνει την ορθότητα της επιλογής μας να αφήσουμε τους άθλιους προπαγανδιστές, χωρίς την παρουσία εκπροσώπων των «ηθικών αυτουργών της τρομοκρατίας» στα τηλεοπτικά τους πάνελ».

Έντονη ήταν η αντίδραση και του Νίκου Παππά για την συσχέτιση της βομβιστικής επίθεσης με το εμπάργκο του ΣΥΡΙΖΑ στον τηλεοπτικό σταθμό.

«Νωρίς το πρωί καταδικάσαμε την επίθεση. Ζητήσαμε να μην εργαλειοποιηθεί. Μέχρι το μεσημέρι έγινε η προβλεπόμενη συνεπαγωγή. Τους βομβιστές, λένε, ενέπνευσε και καθοδήγησε η απουσία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΚΑΙ. Ένα επιχείρημα από τη γκρίζα ζώνη μεταξύ χυδαίου και γελοίου», έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΨΗΠΤΕ στο twitter.