Τα συνολικά κέρδη των ρωσικών τραπεζών στο διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου του 2018 ανήλθαν στα 1,28 τρισεκατομμύρια ρούβλια, υπερβαίνοντας κατά μιάμιση φορά τα κέρδη τους σε σχέση με την ανάλογη περίοδο του προηγούμενου έτους, αναφέρει η Κεντρική τράπεζα της Ρωσίας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας επισημαίνει ότι τα οικονομικά αποτελέσματα του τραπεζικού τομέα επηρέασαν οι δείκτες των τραπεζών που υπέστησαν εκκαθαρίσεις. Χωρίς τις εκκαθαρίσεις τα κέρδη των τραπεζών θα ανήρχοντο στα 1,7 τρισεκατομμύρια ρούβλια.

Η πλειονότητα των ρωσικών τραπεζών, 356 τραπεζών ή το 73% των τραπεζών, είναι κερδοφόρες. Ζημιογόνες με απώλειες της τάξεως των 504 δισεκατομμυρίων καταγράφηκαν 123 τράπεζες ( 25%).

Τα κέρδη των ρωσικών τραπεζών μειώθηκαν σε διάστημα οκτώ μηνών σχεδόν κατά 10% . Το πιστωτικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών στο διάστημα των 11 μηνών αυξήθηκε κατά 6%, ενώ η αύξηση των χορηγούμενων δανείων ανήλθε στο 21,4%. Οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 2,5% και των φυσικών προσώπων κατά 2,4%.

Γιατί οι πινακίδες με τις ισοτιμίες συναλλάγματος μπαίνουν μέσα στις τράπεζες

Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, με οδηγία της απαγορεύει στις τράπεζες, να τοποθετούν πινακίδες με πληροφορίες για τις ισοτιμίες συναλλάγματος εκτός των κτιρίων στα οποία στεγάζονται οι ίδιες ή τα υποκαταστήματα τους.

Η οδηγία της Κεντρικής Τράπεζας δεν αφορά πληροφορίες για τα είδη του συναλλάγματος το οποίο μπορεί να ανταλλαγεί.

«Η νέα αυτή καινοτομία αποσκοπεί στο να περιορίσει τα παράνομα σημεία ανταλλαγής νομισμάτων, και να προασπίσει τα δικαιώματα των καταναλωτών τραπεζικών υπηρεσιών» διευκρίνισε το γραφείο τύπου της Κεντρικής Τράπεζας επισημαίνοντας ότι εκδόθηκε με βάση τις αντίστοιχες τροπολογίες που έγιναν στον σχετικό ομοσπονδιακό νόμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε σήμερα νόμο, ο οποίος δίνει το δικαίωμα στην Τράπεζα της Ρωσίας να ορίζει τις απαιτήσεις της σε σχέση με τις πληροφορίες που δίνονται για τις ισοτιμίες συναλλάγματος.