Παράταση έως τις 15 Ιανουαρίου για τη δήλωση επαγγελματικού τραπεζικού λογαριασμού από τους υπόχρεους αποδοχής πληρωμών με ηλεκτρονικά μέσα (POS), σύμφωνα απόφαση που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ. Η προθεσμία έληξε χθες, αλλά είχε ζητηθεί επιπλέον χρόνος από πολλούς φορείς.

Για την εκπρόθεσμη υποβολή δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ πρόστιμο 1.500 ευρώ προβλέπεται και για τους επαγγελματίες εκείνους οι οποίοι, ενώ έχουν σχετική υποχρέωση, δεν έχουν εγκαταστήσει POS.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις οδηγίες, με πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ απειλούνται οι επαγγελματίες που δεν θα δηλώσουν επαγγελματικό λογαριασμό στην Εφορία έως τις 12 Δεκεμβρίου 2018. Επαγγελματικό τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να δηλώσουν οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να αποδέχονται πληρωμές με κάρτα, εντολές άμεσης χρέωσης, μεταφορές πίστωσης, πάγιες εντολές, καθώς συναλλαγές με μετρητά.

Σε διαφορετική περίπτωση:

  • Για τη μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψος 1.000 ευρώ.
  • Για την υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης επαγγελματικού λογαριασμού στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ επιβάλλεται στους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.

Τα πρόστιμα επιβάλλονται από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ που είναι αρμόδιος για την παραλαβή της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.