Μέχρι και συμμέτοχος σε εταιρεία για την εκμετάλλευση των Προσφυγικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας ήταν ο αναφερόμενος ως μυστικοσύμβουλος του Μαξίμου Μανώλης Πετσίτης. Λίγες ημέρες μετά την προώθηση τροπολογίας για μεταβίβαση 177 (επί συνόλου 228) διαμερισμάτων του λεγόμενου προσφυγικού συνοικισμού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από την ΚΕΔ στην Περιφέρεια Αττικής, ο παλιός συμμαθητής του Νίκου Παππά και μόνιμος θαμώνας του Πρωθυπουργικού Γραφείου προχώρησε στη δημιουργία ιδιωτικής κεφαλαιουχικής εταιρείας με τίτλο Παλαιά Προσφυγικά Αλεξάνδρας, με στόχο να υπάρξει εμπορική χρήση των κτισμάτων και ν» ανοίξουν εκεί κυρίως καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε έναν «συγχρονισμό» που προκαλεί περαιτέρω ερωτήματα.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν μια νέα πτυχή της δραστηριότητας του πρώην σερβιτόρου Μανώλη Πετσίτη που φέρεται να είχε αποκτήσει στενή σχέση με το πρωθυπουργικό περιβάλλον, μέσω του παλιού συμμαθητή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά. Μετά την αποκάλυψη φωτογραφίας όπου εικονίζεται στο πόντιουμ του Μεγάρου Μαξίμου, τα σημειώματα όπου συγκαταλέγεται ανάμεσα στους συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, τη συνεργασία του με κύπριους δικηγόρους που ήταν συνεταίροι του συνταξιδιώτη των Νίκου Παππά και Αρτέμη Αρτεμίου αλλά και τις αναφορές για υψηλές αμοιβές του από εταιρεία συμφερόντων του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κι άλλα, προκύπτει τώρα και μια ακόμη παράμετρος.

Στις 3 Αυγούστου 2016 υπήρξε λοιπόν κυβερνητική ανακοίνωση για την εκμετάλλευση των Προσφυγικών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οπως είχε αναφερθεί τότε, «στην Περιφέρεια Αττικής μεταβιβάζονται τα 177 διαμερίσματα του οικισμού αυτού σύμφωνα με τροπολογία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που έκανε δεκτή ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης. Η κυριότητα των διαμερισμάτων ανήκε τότε στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και η μεταβίβαση έγινε χωρίς αντάλλαγμα».

Ο σκοπός

Οπως είχε αναφέρει τότε ο Πάνος Σκουρλέτης, σκοπός της τροπολογίας ήταν «η προστασία των Προσφυγικών ως μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, η αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων, ενώ κάποια απ» αυτά θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του γειτονικού αντικαρκινικού Νοσοκομείου Αγιος Σάββας».

Παραμένει άγνωστο αν αυτό έγινε από σύμπτωση, την 1η Σεπτεμβρίου του 2016 ο Μανώλης Πετσίτης εμφανίζεται, μαζί με άλλον επιχειρηματία που διαμένει σε πάροδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, συνδημιουργός (σ.σ.: με ποσοστό 40%) όπως φαίνεται από τις σχετικές καταγραφές στο Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, εταιρείας που ονομάζεται Παλαιά Προσφυγικά Αλεξάνδρας ΙΚΕ. Ο ίδιος συνέταιρος του κ. Πετσίτη συμμετείχε μαζί του στο ιδιοκτησιακό καθεστώς κι άλλων γνωστών εστιατορίων.

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα των αρμόδιων εμπορικών υπηρεσιών, η εταιρεία Παλαιά Προσφυγικά Αλεξάνδρας ΙΚΕ διέκοψε τη λειτουργία της τον Οκτώβριο του 2017 χωρίς να επιτύχει τον στόχο της, ύστερα κι από προσφυγές του Δήμου Αθηναίων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Προσφυγικών.