Νέα κρίσιμα ερωτηματικά γεννώνται από τα αποτελέσματα της έρευνας των «ΝΕΩΝ» σχετικά τον ρόλο του Μανώλη Πετσίτη, φίλου και συμμαθητή του υπουργού Νίκου Παππά και θαμώνα του Μεγάρου Μαξίμου.

Το πρώτο: Ο μυστικοσύμβουλος του Μαξίμου κ. Πετσίτης είναι εκπρόσωπος δραστηριοτήτων στην Ελλάδα κύπριων δικηγόρων, πρώην εταίρων του δικηγορικού γραφείου του κ. Αρτέμη Αρτεμίου; Ο κ. Αρτεμίου είναι ο συνταξιδιώτης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά στο ταξίδι στη Βενεζουέλα πριν από πέντε χρόνια. Ο ίδιος έχει φωτογραφηθεί να εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου το 2016, χωρίς να έχουν ποτέ δοθεί επαρκείς εξηγήσεις για τον σκοπό αυτής της επίσκεψης. Ας σημειωθεί ότι το δικηγορικό γραφείο Αρτεμίου, μεταξύ άλλων, ειδικεύεται στη σύσταση εξωχώριων εταιρειών, με έδρα φορολογικούς παραδείσους.

«ΤΑ ΝΕΑ» φέρνουν στο φως μια νέα πτυχή της δραστηριότητας και του ειδικού ρόλου του ιδιώτη Μανώλη Πετσίτη που καταδεικνύει τους ισχυρούς «δεσμούς» του με τον κ. Παππά – παρά τις προσπάθειες του τελευταίου να αποστασιοποιηθεί. Μετά τη φωτογραφία του πρώην σερβιτόρου στο «πόντιουμ» του Μεγάρου Μαξίμου, την καταγγελία του πρώην υπουργού Γιάννη Μανιάτη για έσοδα το 2017 που ξεπερνούν τα 200.000 ευρώ, φαίνεται να προκύπτει μια ακόμη σημαντική παράμετρος που οδηγεί στη Βενεζουέλα.

Σύμφωνα με στοιχεία που είναι στη διάθεση της εφημερίδας μας, ο Μ. Πετσίτης ήταν αυτός που ανέλαβε για λογαριασμό του κύπριου δικηγόρου να προβεί σε συγκεκριμένη συναλλαγή στην Ελλάδα (τα πλήρη σχετικά στοιχεία αυτής της συναλλαγής στη διάθεση των «ΝΕΩΝ»). Σύμπτωση;

Ο συγκεκριμένος δικηγόρος ήταν επί σειρά ετών συνεργάτης στο ίδιο δικηγορικό γραφείο με τον δικηγόρο κ. Αρτέμη Αρτεμίου, που εμφανιζόταν στα περιώνυμα Panama Papers ως δημιουργός offshore εταιρειών με έδρα τον Παναμά, τις Σεϋχέλλες και τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τις οποίες διαχειρίζεται από την Κύπρο.

Το όνομα του κ. Αρτεμίου είχε έλθει στην επικαιρότητα στη χώρα μας τον Οκτώβριο του 2016, όταν η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» είχε δημοσιεύσει φωτογραφία του να εξέρχεται από το Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Αρτεμίου σε γραπτή του δήλωση είχε παραδεχθεί πως επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και υποστήριξε ότι μετέβη εκεί «για να κομίσει επενδυτική πρόταση» χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις.

Το περίεργο ταξίδι. Λίγες ημέρες αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Αρτεμίου είχε ταξιδέψει τον Αύγουστο του 2013 μαζί με τον νυν υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα. Σε ένα ταξίδι που είχε προκαλέσεις απορίες για τις διασυνδέσεις των κύπριων δικηγόρων με το Μέγαρο Μαξίμου. Τότε ο υπουργός κ. Παππάς σε ραδιοφωνική του συνέντευξη παραδέχθηκε ότι το ταξίδι στη Βενεζουέλα είχε όντως πραγματοποιηθεί. Και όπως συμπλήρωσε, «υπήρξε μια διερεύνηση αν ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Βενεζουέλα. Και εξετάστηκε η αγορά προϊόντων από τα κρατικά σουπερμάρκετ της Βενεζουέλας εκείνον τον καιρό».

Επιπλέον, εκείνη την περίοδο το ίδιο κυπριακό δικηγορικό γραφείο είχε εκδώσει ανακοίνωση όπου ανέφερε ότι οι σχέσεις του με κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα ήταν αποσπασματικές, στο πλαίσιο μιας επένδυσης και μόνο. Συμπληρώνοντας, «είναι προφανές ότι γίνεται μια προσπάθεια σύνδεσης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα στηριζόμενη στο ψεύδος και στην υπερβολή».

Νέα ερωτηματικά. Ωστόσο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ανακύπτουν νέα ερωτηματικά.

Και αυτό γιατί ο εκ των συνεταίρων τού εν λόγω δικηγορικού γραφείου φέρεται ότι είχε από τα τέλη του 2014 συνεργασία με τον στενό φίλο και συμμαθητή του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.

Ας σημειωθεί ότι ο Μανώλης Πετσίτης λίγο καιρό μετά τον θόρυβο για την παρουσία του κ. Αρτεμίου στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πληροφορίες, νοίκιασε σπίτι στο Χαλάνδρι για λογαριασμό του κύπριου δικηγόρου, συνεταίρου του κ. Αρτεμίου, προκαλώντας νέα εύλογα ερωτηματικά για τον δικό του ρόλο.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτός ο συνδετικός «κρίκος» του κ. Πετσίτη με τους κύπριους δικηγόρους. Ο ίδιος εμφανίζεται να συνεργάζεται και με τον άλλον εταίρο της ίδιας κυπριακής δικηγορικής εταιρείας. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία των κυπριακών Αρχών, ο τελευταίος είναι ο διευθυντής (director) του νομικού γραφείου. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι δυο κύπριοι δικηγόροι που φέρεται ότι συνεργάζονται με τον Μανώλη Πετσίτη εμφανίζονται να συμμετέχουν διαδοχικά με μερίδιο 50% (ο ένας το μεταβίβασε στον άλλον) σε διαφημιστική εταιρεία στην Ελλάδα, η οποία, στα τρία χρόνια της λειτουργίας της στην Αθήνα, κατάφερε να αποσπάσει – επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – δουλειές από αρκετές ΔΕΚΟ.