Ξαφνική ρήξη στις σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία, που προστίθενται στο «δύσκολο» περιβάλλον που δημιούργησε ο θάνατος του Κ. Κατσίφα και τα όσα ακολούθησαν. Ο λόγος είναι μια πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει ακίνητα που ανήκουν και σε έλληνες ομογενείς.

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκάλυψε το himara.gr, ο Εντι Ράμα υπέγραψε απόφαση η οποία κάνει λόγο για την καταγραφή και το πέρασμα ακινήτων περιουσιών του «Δημοσίου» στην αρμοδιότητα του υπουργείου Τουρισμού της Αλβανίας. Το πρόβλημα της μη ύπαρξης τίτλων ιδιοκτησίας στην περιοχή της Χειμάρρας δίνει τη δυνατότητα στον Αλβανό πρωθυπουργό να χαρακτηρίσει όλες τις περιουσίες «δημόσιες».

Μάλιστα, σε συνέχεια της νομοθεσίας για την δωρεάν παραχώρηση εκτάσεων σε «στρατηγικούς επενδυτές», ο πρωθυπουργός της Αλβανίας υπέγραψε την από 21/11 απόφαση αρ. 708 του υπουργικού συμβουλίου, η οποία ορίζει ότι 46 τεμάχια στα νότια παράλια της χώρας περνάνε στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού, με σκοπό την τουριστική τους αξιοποίηση.

Και μολονότι ο νόμος αναφέρεται σε κρατικές ιδιοκτησίες, το himara.gr, επικαλούμενο τους σχετικούς χάρτες, που συνοδεύουν την απόφαση, υπογραμμίζει ότι, στην πραγματικότητα, υπάρχει καταπάτηση ιδιωτικών περιουσιών. Πιο συγκεκριμένα, σε σύνολο 46 τεμαχίων συνολικής έκτασης 1.614 εκταρίων, τα 41 τεμάχια έκτασης 1.377 εκταρίων βρίσκονται στον Δήμο Χειμάρρας και μόνο πέντε τεμάχια, έκτασης 237 εκταρίων, βρίσκονται στην Αυλώνα και τα Εξαμήλια.

Οι εκτάσεις που οικειοποιείται το υπουργείο Τουρισμού της Αλβανίας, με σκοπό την παραχώρησή τους έναντι ενός ευρώ, ανήκουν σε Έλληνες, χριστιανούς ορθόδοξους του Δήμου Χειμάρρας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, στην ιδιοκτησία του υπουργείου Τουρισμού περνούν:

– 92,46 εκτάρια στους Δρυμάδες (και Γκιλεκάτες)

– 78,87 εκτάρια στο Βούνο

– 62,77 εκτάρια στην Χειμάρρα (μεταξύ άλλων 34,66 στο Λειβάδι, 4,97 στο Ποτάμι, 2,76 στο Φιλικούρι)

– 60,1 εκτάρια στο Παλέρμο

– 4,48 εκτάρια στο Πικέρνι

– 24,48 εκτάρια στο Λούκοβο

– 46,46 εκτάρια στον Άγιο Βασίλη

– 993 εκτάρια στην Νίβιτσα

Διαβάστε μεταφρασμένη την απόφαση της 21ης Νοεμβρίου 2018:

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΉ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΉ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΥΛΩΝΑ – ΑΓ. ΣΑΡΑΝΤΑ

Κατ’εφαρμογή του άρθρου 100 του Συντάγματος, των άρθρων 13 και 15 του Ν. 8743 της 22.2.2001 «περί ακινήτων περιουσιών του Κράτους», όπως έχει τροποποιηθεί και των άρθρων 34 αι 41 του Ν.93/2015 «Για τον τουρισμό», τροποποιηθέντα, με πρόταση του Υπουργού Τουρισμού και Περιβάλλοντος, το Υπουργικό Συμβούλιο

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ:

Την καταχώρηση και πέρασμα στις αρμοδιότητες του αρμόδιου για τον τουρισμό υπουργείου των κρατικών περιουσιών, στις κτηματογραφικές ζώνες που ανήκουν στην παραλιακή γραμμή Αυλώνα – Αγ. Σαράντα, σύμφωνα με το παράρτημα που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί συστατικό μέρος αυτής, με σκοπό την χρήση τους για βιώσιμη ανάπτυξη στον τουρισμό.

Απαγορεύεται στο αρμόδιο για τον τουρισμό υπουργείο να αλλάξει τον προορισμό χρήσης των ακινήτων περιουσιών, σύμφωνα με το σημείο 1της παρούσας απόφασης, να αλλάξει ιδιοκτησιακό καθεστώς ή να παραχωρήσει την χρήση τους σε τρίτους, εκτός των επενδυτικών σχεδίων στις ζώνες με προτεραιότητα την τουριστική ανάπτυξη.

Η καταγραφή των ακινήτων περιουσιών, σύμφωνα με το σημείο 1 της παρούσας απόφασης, γίνεται στο όνομα της Δημοκρατίας της Αλβανίας με διοικητική φροντίδα του αρμόδιου για τον τουρισμό Υπουργείου.

Η Ανώτατη Αρχή Καταγραφής Ακίνητης Περιουσίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας να προβεί στην καταγραφή και τις απαραίτητες διορθώσεις στην ξεχωριστή περιγραφή στους πίνακες ακινήτων περιουσιών.

Επιφορτίζεται το αρμόδιο για τον τουρισμό Υπουργείο και η Ανώτατη Αρχή Καταγραφής Ακινήτου Περιουσίας της Δημοκρατίας της Αλβανίας για την παρακολούθηση και εφαρμογή της παρούσας απόφασης.

Η παρούσα απόφαση τίθεται σε ισχύ μετά την δημοσίευση της στο Φύλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

21.11.2018

Αιχμηρή απάντηση

Αμεση ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών:

«Εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Αλβανίας να παραχωρήσει αυθαιρέτως στο υπουργείο τουρισμού, προς τουριστική αξιοποίηση, τεμάχια γης που συμπεριλαμβάνουν ιδιωτικές περιουσίες Ελλήνων ομογενών.

Η απόφαση αυτή είναι αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρωπίνων, αλλά και σε αλβανικές δικαστικές αποφάσεις.

Τόσο αυτή όσο και το δρομολογούμενο προς ψήφιση συναφές νομοσχέδιο, οδηγούν σε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας της ελληνικής γηγενούς μειονότητας στην Αλβανία. Παρόμοιες ενέργειες δεν συνάδουν με τις διακηρυγμένες ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αλβανίας και είναι αντίθετες στις σχετικές υποχρεώσεις της.

Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση και να επανεξετάσει το νόμο, μεριμνώντας ώστε να αποδοθούν άμεσα τίτλοι ιδιοκτησίας σε όλους ανεξαιρέτως τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής, επαναλαμβάνοντας την προσήλωσή του στην οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τη γείτονα Αλβανία».