Η απειλή των ελέγχων και το πρόστιμο των 5.000 ευρώ οδήγησαν τους φορολογούμενους που εκμισθώνουν ακίνητα μέσω κάποιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, στο Μητρώο Βραχυχρόνιας Μίσθωσης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Γ. Πιτσιλής στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ως τις 30 Νοεμβρίου είχαν δηλωθεί στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, 49.000 τέτοια ακίνητα ενώ το πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα έσοδα που δηλώθηκαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση για τα συγκεκριμένα ακίνητα  έφτασαν στα 176 εκατ. ευρώ, δηλαδή 160% περισσότερα από τα περσινά των 68 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, εάν ληφθεί υπόψη πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την οποία περισσότερα από 126.000 καταλύματα διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση, πολλοί φορολογούμενοι ρίσκαραν και δεν εμφάνισαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τα ακίνητά τους. Οσοι δεν το έπραξαν και δεν έχουν λάβει αριθμό Μητρώου για το ακίνητό τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με ελέγχους ενώ κινδυνεύουν να αποβληθούν από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες Airbnb, HomeAway, Booking.com κα.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο Διοικητής της ΑΑΔΕ έστειλε προειδοποιητικά μηνύματα στους φορολογούμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο καθένας μπορεί να ελεγχθεί» καθώς πέραν των δειγματοληπτικών ελέγχων, ο ελεγκτικός μηχανισμός θα προχωρήσει στην αξιοποίηση κλαδικών αναλύσεων ΦΠΑ-εισοδήματος στη βάση των οποίων θα εντοπίζονται περιπτώσεις φυσικών και νομικών προσώπων με αξιοσημείωτες αποκλίσεις.