Ανθρακες αποδεικνύεται ο θησαυρός της πολυδιαφημισμένης μείωσης του ΕΝΦΙΑ καθώς το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο δίνει φοροελαφρύνσεις – ψίχουλα για τους μικροϊδιοκτήτες, αλλά με έναν αλγόριθμο – γρίφο επιβάλλει κόφτη στα 100 ευρώ στο ανώτατο ύψος μείωσης φόρου που μπορεί να έχει ένας φορολογούμενος.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που άκουσαν τον Πρωθυπουργό και περιμένουν να δουν το 2019 τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ να ξεφουσκώνει μάλλον θα απογοητευτούν. Για τους περισσότερους η έκπτωση θα είναι της τάξης των 20, 30 και 50 ευρώ. Δηλαδή, ψίχουλα μπροστά στην τεράστια επιβάρυνση και την υπερφορολόγηση που έχουν υποστεί την τελευταία τριετία τα νοικοκυριά.

Ωστόσο, το μεγάλο κόλπο του υπουργείου Οικονομικών με τον ΕΝΦΙΑ είναι ότι βάζει κόφτη στο συνολικό ποσό της έκπτωσης που μπορεί να έχουν οι φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα όσοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία άνω των 60.000 ευρώ να μην μπορούν να έχουν μείωση φόρου μεγαλύτερη των 100 ευρώ. Πρόκειται για έναν αλγόριθμο τον οποίο ούτε οι υπηρεσίες, στις οποίες απευθυνθήκαμε, γνωρίζουν ακόμα πώς θα λειτουργεί, με αποτέλεσμα οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ του 2019 να αποτελούν μεγάλο μυστήριο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Λίγοι κερδίζουν

Ακόμη και αυτήν την ανώτατη έκπτωση των 100 ευρώ ελάχιστοι θα είναι οι φορολογούμενοι που θα την κερδίσουν. Αντίθετα, μάλιστα, αρκετοί θα διαπιστώσουν ότι όχι μόνο δεν θα επιβαρυνθούν με λιγότερο φόρο για τα ακίνητά τους, αλλά θα κληθούν να βάλουν ξανά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν περισσότερα με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών που θα έρθουν το καλοκαίρι του 2019.

Ειδικότερα, με τις νέες διατάξεις, η μείωση του ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Ακόμα και αν η έκπτωση που θα προκύψει από τον αλγόριθμο υπερβαίνει το συγκεκριμένο ποσό, θα έρχεται ο κόφτης του υπουργείου Οικονομικών για να κουρέψει το ποσό της μείωσης στα 100 ευρώ.

Για τους πολύ μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων με περιουσία έως 60.000 ευρώ, για τους οποίους προβλέπεται μείωση στον ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται κατά 30%, το ετήσιο όφελος θα είναι μόλις 55 ευρώ κατά μέσο όρο ή σχεδόν 5 ευρώ τον μήνα. Στην κατηγορία αυτή ανήκει η πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 3,5 εκατ. άτομα από το σύνολο των 5,88 εκατ. που πληρώνουν όμως το 23,5% του συνολικού φόρου που βεβαιώνεται. Για όσους έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας έως 60.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ του 2019 θα μειωθεί κατά 30%. Στην περίπτωση αυτή, πάντως, δεν ισχύει ο κόφτης, αν και εδώ οι μειώσεις είναι μικρές.

Οι περισσότεροι από τους φορολογουμένους που ανήκουν στην κατηγορία των μικροϊδιοκτητών ακινήτων θα έχουν ετήσιο όφελος της τάξης των 50, 60 ή 70 ευρώ, ποσό το οποίο είναι πιθανόν να εξαφανιστεί όταν θα εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές αξίες, ο σχεδιασμός των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει στο υπουργείο Οικονομικών. Αλλωστε η νέα αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης των ακινήτων που θα έρθει το καλοκαίρι του 2019 αποτελεί μία από τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει μία ακόμη αναπροσαρμογή το 2020 ώστε οι αντικειμενικές να εξισωθούν με τις εμπορικές τιμές.

Με τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ για περίπου 1 εκατομμύριο φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, από 60.001 έως και 100.000 ευρώ, η μέση ετήσια κατά κεφαλήν ελάφρυνση που θα προκύψει από τη ρύθμιση της κυβέρνησης ανέρχεται σε 80 ευρώ. Δηλαδή, καθένας από τους φορολογουμένους αυτούς θα έχει κατά μέσο όρο ελάφρυνση περίπου 7 ευρώ τον μήνα.

Για τους υπόλοιπους 1,3 εκατ. ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία μεσαίας και μεγάλης αξίας, άνω των 100.000 ευρώ, οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν είναι ελάχιστες, της τάξης των 10 και 20 ευρώ, έως μηδαμινές.

Ειδικά, για τους περίπου 500.000 ιδιοκτήτες που πληρώνουν και συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ, δηλαδή για αυτούς που κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 250.000 ευρώ, δεν προβλέπεται καμία απολύτως ελάφρυνση. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν διπλό φόρο για τα ακίνητά τους (ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικό φόρο) που συνολικά υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ ή το 40% του συνολικού ΕΝΦΙΑ που βεβαιώνεται τον χρόνο.

Τι θα ισχύσει

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις που θα εφαρμοστούν μόνο το 2019:

– Ο ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 30% για κάθε φυσικό πρόσωπο του οποίου η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας ανέρχεται μέχρι του ποσού των 60.000 ευρώ. Η μείωση αυτή θα έχει ως συνέπεια το συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ για 3.488.820 φορολογουμένους να μειωθεί κατά 55,02 ευρώ κατά μέσο όρο.

– Για τους φορολογουμένους με συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας άνω των 60.000 ευρώ το ποσό της μείωσης κατά 30%, που αντιστοιχεί στο υπερβάλλον των 60.000 ευρώ τμήμα της αξίας, μειώνεται κατά 0,7 ευρώ ανά 1.000 ευρώ ακίνητης περιουσίας και, σε κάθε περίπτωση, δεν μπορεί να υπερβεί τα 100 ευρώ. Η έκπτωση για κάθε φορολογούμενο θα υπολογίζεται με βάση ειδικό αλγόριθμο, στον οποίο θα εμπεριέχεται και η λειτουργία του κόφτη.