Ενα βίντεο από την αναπαράσταση της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, πριν από 10 χρόνια, έδωσαν στη δημοσιότητα οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής της οικογένειας, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου,.

Το βίντεο υποβλήθηκε στις δικαστικές Αρχές, φωτίζοντας τις κινήσεις των δραστών και τη θέση του θύματος το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου. Η 3D αναπαράσταση, διάρκειας 9.35 λεπτών, σχεδιάστηκε από αρχιτέκτονες και άλλους ειδικούς. Στηρίχθηκε στις καταθέσεις κρίσιμων μαρτύρων, καθώς και το μοναδικό ερασιτεχνικό βίντεο, το οποίο κατέγραψε από το μπαλκόνι της μια κάτοικος της περιοχής.

«Η δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου έγινε μπροστά στα μάτια δεκάδων απλών ανθρώπων, που εκείνο το Σάββατο, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, βρίσκονταν στην περιοχή. Κι όμως, από την πρώτη στιγμή λειτούργησαν μηχανισμοί συγκάλυψης και συσκότισης, για την προστασία των κατηγορουμένων.

Αυτοί οι μηχανισμοί προσέκρουσαν στην αδιάψευστη καταγραφή της στιγμής της δολοφονίας, που έκανε μια νεαρή κοπέλα από το μπαλκόνι της κι αποτυπώνει πέραν πάσης αμφιβολίας την εν ψυχρώ εκτέλεση του 15χρονου παιδιού, σε συνθήκες πλήρους ηρεμίας, με τους αστυνομικούς ανενόχλητους να πυροβολούν από τη μέση του δρόμου, ενώ δίπλα τους και πίσω τους περνούν αυτοκίνητα και να αποχωρούν επίσης ανενόχλητοι και ήρεμοι, ενώ πίσω τους ακούγονται οι απεγνωσμένες εφηβικές φωνές: «Πιστολιά έριξε», «Ασθενοφόρο!», «Το χτύπησε!»», αναφέρουν με δήλωσή τους στο VICE οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Από την ανάλυση του βίντεο, προκύπτει ότι οι Κορκονέας και Σαραλιώτης περπάτησαν για περισσότερο από ένα λεπτό, από το σημείο όπου άφησαν το περιπολικό έως την οδό Τζαβέλλα (5:03-6:08 στο βίντεο). Ο χρόνος είναι μεγάλος για να στηριχτεί οποιαδήποτε δικαιολογία περί άμυνας ή κίνησης εν βρασμώ. Στην πρωτόδικη απόφαση, σημειώνεται σχετικά: «Οι κατηγορούμενοι διατείνονται ότι δέχθηκαν σφοδρή επίθεση με τσίγκινα τασάκια, μάρμαρα, πέτρες, λοστούς και αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ, πλην όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν επιβεβαιώθηκε από κανένα αποδεικτικό στοιχείο, αντιθέτως διαψεύσθηκε και καταρρίφθηκε από τις καταθέσεις των μαρτύρων […] Το μόνο που γίνεται δεκτό είναι ότι σε βάρος των αστυνομικών εκτοξεύθηκε αποκλειστικά και μόνο ένα πλαστικό μπουκάλι με νερό, το οποίο προερχόταν από άτομο που βρισκόταν πίσω από τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο».

1544042079859-foto2

Όλο αυτό το διάστημα, ο Γρηγορόπουλος καθόταν με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό, σε ένα παγκάκι στην Τζαβέλλα (3:34 στο βίντεο). Σηκώθηκαν όταν ρίχτηκε η χεροβομβίδα κρότου-λάμψης (3:50). Στη δικαστική απόφαση -οι αστυνομιοί είχαν επιστρέψει με τα πόδια- διαβάζουμε: «Ο Κορκονέας σκόπευσε προς το μέρος των νεαρών ατόμων και πυροβόλησε δύο φορές». Μία από τις σφαίρες χτύπησε στην τρίτη τσιμεντένια μπάλα (το έδαφος στο σημείο είναι ελάχιστα κατηφορικό) και στη συνέχεια έπληξε τον 15χρονο στο στήθος (7:29 στο βίντεο). Οι δύο ειδικοί φρουροί έφυγαν αργά και συντονισμένα – «σαν χορογραφία» είπαν αυτόπτες μάρτυρες (8:24). Στους αστυνομικούς της διμοιρίας των ΜΑΤ, οι οποίοι στο μεταξύ πλησίασαν και τους ρώτησαν τι συνέβη, δεν απάντησαν.